Godkjenning av L-tryptofan framstilt av E. coli som tilsetningsstoff i fôrvarer for alle dyrearter
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/873 av 22. mai 2017 om godkjenning av L-tryptofan framstilt av Escherichia coli som tilsetningsstoff i fôrvarer for alle dyrearter
Commission Implementing Regulation (EU) 2017/873 of 22 May 2017 concerning the authorisation of L-tryptophan produced by Escherichia coli as a feed additive for all animal species
Norsk forskrift kunngjort 19.01.2018
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 20.12.2017)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder regodkjenning av aminosyren L-trypofan produsert av ulike stammer av bakterien Escherichia coli som fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter. L-tryptofan er regodkjent i kategorien «ernæringsmessige tilsetningsstoffer», i gruppen «aminosyrer, deres salter og analoger». EFSA vurderer L-tryptofan å være en effektiv kilde til den essensielle aminosyren tryptofan. L-tryptofan ikke godkjent for tilsetning til vann, pga. det mangler analysemetode for tryptofan i vann.
EFSA vurderingen sier at det er et problem med endotoksiner i støvet under produksjon fra en av stammene (DSM 25084). Søker har kommet med ny data som viser at de har endret produksjonsmetode (nytt filter), som gjør at innholdet av endotoksiner i produksjonsmiljøet er redusert til sikkert nivå. Denne dokumentasjonen vurdert å være tilfredsstillende, og i rettsaktens vedlegg er det gitt at nivået er av endotoksiner skal være under 1600 IU per m3 luft.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten medfører endringer i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen konsekvenser for Mattilsynets tilsynsaktivitet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble tatt inn i EØS-avtalen 15.12.2017.
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder regodkjenning av aminosyren L-trypofan produsert av ulike stammer av bakterien Escherichia coli som fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter. L-tryptofan er regodkjent i kategorien «ernæringsmessige tilsetningsstoffer», i gruppen «aminosyrer, deres salter og analoger». EFSA vurderer L-tryptofan å være en effektiv kilde til den essensielle aminosyren tryptofan. L-tryptofan ikke godkjent for tilsetning til vann, pga. det mangler analysemetode for tryptofan i vann.
EFSA vurderingen sier at det er et problem med endotoksiner i støvet under produksjon fra en av stammene (DSM 25084). Søker har kommet med ny data som viser at de har endret produksjonsmetode (nytt filter), som gjør at innholdet av endotoksiner i produksjonsmiljøet er redusert til sikkert nivå. Denne dokumentasjonen vurdert å være tilfredsstillende, og i rettsaktens vedlegg er det gitt at nivået er av endotoksiner skal være under 1600 IU per m3 luft.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten medfører endringer i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen konsekvenser for Mattilsynets tilsynsaktivitet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble tatt inn i EØS-avtalen 15.12.2017.