Godkjenning av maursyre som et fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/940 av 1. juni 2017 om godkjenningen av maursyre som et fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter
Commission Implementing Regulation (EU) 2017/940 of 1 June 2017 concerning the authorisation of formic acid as a feed additive for all animal species
Norsk forskrift kunngjort 19.01.2018
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 20.12.2017)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning for maursyre som fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter for en ny gruppe tilsetningsstoff «fôrhygiene fremmere» under kategorien «Teknologiske tilsetningsstoffer». Betingelsen for å bli godkjent i denne gruppen er at tilsetningsstoffet skal hemme eller redusere vekst av mikroorganismer i fôr. Maursyre er fra før godkjent både som konserveringsmiddel, ensileringsmiddel (frem til 9.12.2026) og smaksstoff (frem til 6.2.2027). Maksimumsinnholdet er satt til 10 000 mg/kg. EFSA har vurdert preparatet til å være trygt for dyrehelse og human helse, og miljøet, og at produktet oppfyller kravet om å hemme vekst av mikroorganismer.v
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten medfører endringer i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen konsekvenser for Mattilsynets tilsynsaktivitet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble tatt inn i EØS-avtalen 15.12.2017.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning for maursyre som fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter for en ny gruppe tilsetningsstoff «fôrhygiene fremmere» under kategorien «Teknologiske tilsetningsstoffer». Betingelsen for å bli godkjent i denne gruppen er at tilsetningsstoffet skal hemme eller redusere vekst av mikroorganismer i fôr. Maursyre er fra før godkjent både som konserveringsmiddel, ensileringsmiddel (frem til 9.12.2026) og smaksstoff (frem til 6.2.2027). Maksimumsinnholdet er satt til 10 000 mg/kg. EFSA har vurdert preparatet til å være trygt for dyrehelse og human helse, og miljøet, og at produktet oppfyller kravet om å hemme vekst av mikroorganismer.v
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten medfører endringer i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen konsekvenser for Mattilsynets tilsynsaktivitet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble tatt inn i EØS-avtalen 15.12.2017.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.