Radiodirektivet: gjennomføringsbestemmelser om utforming av informasjon
Norsk forskrift kunngjort 8.8.2018
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 17.8.2018)
Sammendrag av innhold
Kommisjonen har vedtatt gjennomføringsrettsakt om hvordan informasjon etter artikkel 10 (10) i Radiodirektivet 2014/53/EU skal presenteres. Forslaget er lagt frem for Telecommunications Conformity Assessment and Market Surveillance Committee (TCAM) og i ekspertgruppe for telekommunikasjonsutstyr, Expert Group on Telecommunications Equipment hvor Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) deltar. I henhold til artikkel 10 (10) i Radiodirektivet skal det der det foreligger begrensinger for ibruktaking eller krav om godkjenning i forbindelse med bruk av radioutstyr gis opplysninger på emballasjen til radioutstyret som gjør det mulig å identifisere de medlemsstatene eller det geografiske området i en medlemsstat der det foreligger begrensninger for ibruktaking eller godkjennelse for bruk. Slike opplysninger skal utdypes i bruksanvisningene som følger med radioutstyret. Kommisjonen kan vedta gjennomføringsrettsakter der det angis hvordan slike opplysninger skal legges frem. I gjennomføringsrettsakten gis slike regler for hvordan opplysninger skal legges frem.
Merknader
Hjemmel i EU-traktaten
Hovedrettsakten, direktiv 2014/53/EU er hjemlet i traktatens artikkel 100a.
Gjeldende norsk lovgivning og politikk på området
Rettslige konsekvenser
Direktiv 2014/53/EU er gjennomført i norsk rett ved forskrift 15. april 2016 nr. 377 om EØS-krav til radioutstyr. Gjennomføring av rettsakten om artikkel 10 (10) i direktivet vil skje ved endringer i nevnte forskrift.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten anses ikke å ha økonomiske og/eller administrative konsekvenser utover den nevnte forskriftsendringen. Rettsakten gir regler for hvordan informasjon med hensyn til bruksbegrensninger og krav om godkjenning skal gis, en plikt som allerede følger av hovedrettsakten og dermed ikke gir utvidede plikter for næringslivet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert i SU Kommunikasjoner som har funnet den EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten er vurdert til å være EØS-relevant og akseptabel. Rettsakten retter seg mot medlemsstatene i EU og i Annex II er det listet opp forkortelser som skal anvendes knyttet til det enkelte medlemsland. Norge er ikke nevnt i denne listen og det er spilt inn behov til EFTA-sekretariatet om tilpasningstekst for Annex II ved innlemmelse av rettsakten i EØS-avtalen.
Status
Rettsakten har vært behandlet i Telecommunications Conformity Assessment and Market Surveillance Committee (TCAM) og Expert Group on Telecommunications Equipment. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) deltar i disse gruppene.
Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalen ved møte i EØS-komiteen 6. juli 2018.