Godkjenning av garvesyre som fôrtilsetning til alle dyrearter
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/66 av 14. desember 2016 om godkjenning av garvesyre som et fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter
Commission Implementing Regulation (EU) 2017/66 of 14 December 2016 concerning the authorisation of tannic acid as a feed additive for all animal species
Norsk forskrift kunngjort 30.5.2017
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 16.5.2017)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler regodkjenning av smaksstoffet garvesyre til alle dyreslag. Stoffet vurderes av EFSA som trygt for folkehelse, dyrehelse og miljø. Preparatet er et godkjent smaksstoff i mat med dokumentert effekt. Ved merking av preparatet skal det oppgis anbefalinger for største innhold av aktivt stoff i fullfôr til alle dyrearter, men det er ingen krav til minimums- eller maksimumsgrense. Smaksstoffet tilsettes fôret i form av en premiks, og den består ofte av mange smaksstoffer. Om anbefalt maksgrense overskrides, skal stoffet tilsvarende andre smaksstoffgrupper deklareres med id.nr., navn og tilsatt mengde av det aktive stoffet. Siden det er regodkjenning blir det gitt en overgangsperiode.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten medfører endringer i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften. Endringen vil tre i kraft noe senere i Norge enn i EU, da rettsakten først må innlemmes i EØS-avtalen.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for næringen eller Mattilsynet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Re-godkjenning fører til at preparatene kan brukes som før, og da kan en unngå smaksendringer i de fôrvarene der de har blitt brukt hittil. Med den gunstige overgangsordningen som er foreslått, kan lagervaren brukes opp på gitte betingelser, som er en god ressursutnyttelse
Status
Rettsakten ble tatt inn i EØS-avtalen 05.05.2017.
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler regodkjenning av smaksstoffet garvesyre til alle dyreslag. Stoffet vurderes av EFSA som trygt for folkehelse, dyrehelse og miljø. Preparatet er et godkjent smaksstoff i mat med dokumentert effekt. Ved merking av preparatet skal det oppgis anbefalinger for største innhold av aktivt stoff i fullfôr til alle dyrearter, men det er ingen krav til minimums- eller maksimumsgrense. Smaksstoffet tilsettes fôret i form av en premiks, og den består ofte av mange smaksstoffer. Om anbefalt maksgrense overskrides, skal stoffet tilsvarende andre smaksstoffgrupper deklareres med id.nr., navn og tilsatt mengde av det aktive stoffet. Siden det er regodkjenning blir det gitt en overgangsperiode.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten medfører endringer i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften. Endringen vil tre i kraft noe senere i Norge enn i EU, da rettsakten først må innlemmes i EØS-avtalen.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for næringen eller Mattilsynet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Re-godkjenning fører til at preparatene kan brukes som før, og da kan en unngå smaksendringer i de fôrvarene der de har blitt brukt hittil. Med den gunstige overgangsordningen som er foreslått, kan lagervaren brukes opp på gitte betingelser, som er en god ressursutnyttelse
Status
Rettsakten ble tatt inn i EØS-avtalen 05.05.2017.