Godkjenning av L-lysinsulfat som fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/439 av 13. mars 2017 om godkjenningen av L-lysinsulfat produsert av Escherichia coli som et fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter
Commission Implementing Regulation (EU) 2017/439 of 13 March 2017 concerning the authorisation of L-lysine sulphate produced by Escherichia coli as a feed additive for all animal species
Norsk forskrift kunngjort 1.8.2017
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 10.8.2017)
Sammendrag av innhold
Forlag til rettsak gjelder godkjenning for lysinpreparatet L-lysinsulfat som fôrtilsetningsstoff. Det er søkt godkjent i kategorien «Ernæringsmessig tilsetningsstoff», I den funksjonelle gruppen “Aminosyrer, deres salter og analoger”. Det er søkt godkjent for alle dyrearter. Preparatet er framstilt ved fermentering ved hjelp av en genmodifisert stamme av bakterien Escherichia coli. Rester av bakterien, eller rekombinant DNA, er ikke funnet i preparatet. L-lysinsulfat er en effektiv aminosyrekilder til alle dyrearter, og lysin er en essensiell aminosyre. Produktet har et høyt innhold av svovel og det er derfor satt en grense for størsteinnhold på produktet. EFSA vurderer preparatet til å være trygt for folkehelse og miljø.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten medfører endringer i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalen 07.07.2017.
Sammendrag av innhold
Forlag til rettsak gjelder godkjenning for lysinpreparatet L-lysinsulfat som fôrtilsetningsstoff. Det er søkt godkjent i kategorien «Ernæringsmessig tilsetningsstoff», I den funksjonelle gruppen “Aminosyrer, deres salter og analoger”. Det er søkt godkjent for alle dyrearter. Preparatet er framstilt ved fermentering ved hjelp av en genmodifisert stamme av bakterien Escherichia coli. Rester av bakterien, eller rekombinant DNA, er ikke funnet i preparatet. L-lysinsulfat er en effektiv aminosyrekilder til alle dyrearter, og lysin er en essensiell aminosyre. Produktet har et høyt innhold av svovel og det er derfor satt en grense for størsteinnhold på produktet. EFSA vurderer preparatet til å være trygt for folkehelse og miljø.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten medfører endringer i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalen 07.07.2017.