Lær mer om EØS

Lurer du på hva som er en del av EØS-avtalen eller hva som er forskjellen på et direktiv og en forordning. Europalovs artikler kan hjelpe deg med å finne svaret! 

Oversiktssiden Lær mer gir deg informasjon om:  

  • Beslutningsprosessen: En rettsakt passerer mange trinn fra den forberedes i EU til vedtagelse i EØS og innarbeidelse i norsk rett. Denne siden gir en oversikt over hvordan beslutningsprosessen foregår og med lenker til de relevante kildene. 

  • EU-rettsaktene: En rettsakt er en rettslig bestemmelse som kan vedtas som direktiv, forordning, beslutning, rekommandasjon og retningslinjer.  Hvilken type rettsakt som vedtas sier noe om dens rettslige status og hvordan den skal gjennomføres i nasjonal rett. Denne siden gir en oversikt over de ulike rettsaktene. 

  • EØS-avtalen: Avtalen er en folkerettslig avtale mellom EU og EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein. Denne siden gir en oversikt over hva avtalen omfatter og lenker til andre relevante informasjonssider. 

  • Schengen-avtalen: Avtalen er en tilknytningsavtale Norge har med EU på justis- og innenriksområdet. Denne siden gir en oversikt over Schengen-samarbeidet. 

  • Relevante lenker: Siden gir en oversikt over andre relevante lenker i inn- og utland som har informasjon om EU og EØS. 

  • Ordliste: En oversikt med forklaringer på ord og uttrykk som brukes om EU/EØS. Hva er Maastricht-trakten? Hva betyr vetorett? 

     

Vi tar gjerne imot tips og innspill til europalov@lovdata.no 

 

Publisert 22.12.2023