Kommisjonsforordning (EU) 2025/140 av 29. januar 2025 om endring av vedlegg I til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1334/2008 med hensyn til oppføring av (E)‐3‐benzo[1,3]dioxol‐5‐yl‐N,N‐difenyl‐2‐propenamid på EU-listen over aromaer
Aromaforordningen: oppføring av stoffet (E)‐3‐benzo[1,3]dioxol‐5‐yl‐N,N‐difenyl‐2‐propenamid i EU-listen
Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 30.1.2025
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 10.10.2024
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.3.2025)
Sammendrag av innhold
Rettsakt inkluderer aromastoffet FL nr. 16.135 til Unionslista for aromastoffer. Søker har bedt om at stoffet kan brukes i noen av produktgruppene som faller innunder produktene kakao- og sjokoladeprodukter, andre sukkervarer og i tyggegummi. Forordningen setter begrensninger i mengde som kan tilsettes av aromastoffet FL.135, se tabellen under;
05.1 - Kakao- og sjokoladeprodukter som omfattes av direktiv 2000/36/EF | ikke mer enn 250 mg/kg |
---|---|
05.2 - Andre sukkervarer, herunder svært små pastiller for frisk pust | ikke mer enn 500 mg/kg |
05.3 - Tyggegummi | ikke mer enn 500 mg/kg |
Den kroniske kostholdseksponeringen for FL nr. 16.135, estimert ved bruk av «added portions exposure technique» (APET), er beregnet til å være 780 μg/person per dag for en voksen på 60 kg og 480 μg/person per dag for et 3 år gammelt barn på 15 kg.
FL nr. 16.135 viste ikke genotoksiske effekter i bakteriemutasjonstester eller mikronukleustester i pattedyrceller in vitro. EFSAs panel konkluderte med at det ikke er noen helsemessige bekymringer til inntak av FL-nr: 16.135 når det brukes som et smaksstoff til matvarekategoriene det var søkt om. I tillegg anseer EFSA det som trygt å bruke aromastoffet i tannpasta.
Panelet konkluderte med at den kombinerte eksponeringen for FL-nr: 16.135 fra bruken som et aromastoff til matvarer og fra tilstedeværelsen i tannkrem ikke utgjør en helsemessig bekymring og konkluderer med at tiltenkt bruk er trygg.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 6. juni 2011 nr. 669 om aroma og næringsmiddelingredienser med aromagivende egenskaper til anvendelse i og på næringsmidler (aromaforskriften).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for hverken myndigheter, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
FL nr. 16.135 viste ikke genotoksiske effekter i bakteriemutasjonstester og mikronukleustester i pattedyrceller in vitro. EFSAs panel konkluderte med at det ikke er noen helsemessige bekymringer til inntak av FL-nr: 16.135 når det brukes som et smaksstoff til matvarekategoriene det var søkt om.
Panelet konkluderte videre med at den kombinerte eksponeringen for FL nr. 16.135 fra bruken som et aromastoff til matvarer og fra tilstedeværelsen i tannkrem heller ikke utgjør en helsemessig sikkerhetsbekymring.
Det kom ikke kommentarer eller innspill til høringen.
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt i Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed - Section: "Novel Food and Toxicological safety of the food chain" 20. september 2024.
Rettsakten er publisert i OJ 29.1.2025.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.