Bruk av riboflavin og karotener i potetmospulver
Kommisjonsforordning (EU) 2015/1378 av 11. august 2015 om endring av vedlegg II til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 når det gjelder bruk av riboflaviner (E 101) og karotener (E 160a) i tørkede potetgranulater og flak
Commission Regulation (EU) 2015/1378 of 11 August 2015 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the use of riboflavins (E 101) and carotenes (E 160a) in dried potato granules and flakes
Norsk forskrift kunngjort 13.11.2015
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 13.08.2015)
Sammendrag av innhold
Fargen til dehydrert potetpulver påvirkes potetenes fargenyanser og oksydasjonen som forekommer under prosessering. Etter dagens regelverk er kurkumin (E 100) godkjent for bruk i tørkede potetgranuler og flak for å gjenopprette et visuelt akseptabel utseende av sluttproduktet. Riboflavin (E 101) og karotener (E 160a) er passende alternativer til kurkumin stand til å oppfylle de samme teknologiske effekt. EFSA har revaluert de to foreslåtte fargestoffene og konkludert at den utvidet bruk ikke vil føre til økt helsemessig risiko av betydning.
Riboflavin (E 101) og karotener (E 160a) foreslås godkjent i potetmospulver, quantum satis (q.s.).
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten krever endring i forskrift 6.juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer i næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Mattilsynet mener at endringene mht. bruken av fargestoffene riboflavin (E 101) og karotener (E 160a) i potetmos vil gi potetmosen en jevnere farge og se mer tiltalende ut, og fører ikke til økonomiske og adminstrative konsekvenser for næringsmiddelbransjen.
Gjennomføring av godkjennelsen i norsk rett fører hverken til økt eksponering eller økt den helsemessige risikoen av betydning. Vi kan heller ikke se at endringen vil kunne ha øvrige økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for forbruker og samfunnet forøvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet, der Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Finansdepartementet, Klima- og miljøverndepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Bruken av fargestoffer i potetmos gir potetmosen en gjevenere farge, ser mer tiltalende ut og vil vøre et kvalitetsmessig bedre produkt. Mattilsynet mener at den utvidede bruken av riboflavin og karoten ikke fører til økt helsemessige risikoen av betydning, og vi anser derfor rettsakten som akseptabel.
Status
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Fargen til dehydrert potetpulver påvirkes potetenes fargenyanser og oksydasjonen som forekommer under prosessering. Etter dagens regelverk er kurkumin (E 100) godkjent for bruk i tørkede potetgranuler og flak for å gjenopprette et visuelt akseptabel utseende av sluttproduktet. Riboflavin (E 101) og karotener (E 160a) er passende alternativer til kurkumin stand til å oppfylle de samme teknologiske effekt. EFSA har revaluert de to foreslåtte fargestoffene og konkludert at den utvidet bruk ikke vil føre til økt helsemessig risiko av betydning.
Riboflavin (E 101) og karotener (E 160a) foreslås godkjent i potetmospulver, quantum satis (q.s.).
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten krever endring i forskrift 6.juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer i næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Mattilsynet mener at endringene mht. bruken av fargestoffene riboflavin (E 101) og karotener (E 160a) i potetmos vil gi potetmosen en jevnere farge og se mer tiltalende ut, og fører ikke til økonomiske og adminstrative konsekvenser for næringsmiddelbransjen.
Gjennomføring av godkjennelsen i norsk rett fører hverken til økt eksponering eller økt den helsemessige risikoen av betydning. Vi kan heller ikke se at endringen vil kunne ha øvrige økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for forbruker og samfunnet forøvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet, der Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Finansdepartementet, Klima- og miljøverndepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Bruken av fargestoffer i potetmos gir potetmosen en gjevenere farge, ser mer tiltalende ut og vil vøre et kvalitetsmessig bedre produkt. Mattilsynet mener at den utvidede bruken av riboflavin og karoten ikke fører til økt helsemessige risikoen av betydning, og vi anser derfor rettsakten som akseptabel.
Status
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.