Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2025/188 av 31. januar 2025 om godkjenning av L-tryptofan framstilt av Escherichia coli CGMCC 7.460 som tilsetningsstoff i fôr til alle dyrearter
Godkjenning av L-tryptofan framstilt av Escherichia coli CGMCC 7.460 som tilsetningsstoff i fôr til alle dyrarter
EØS-notat offentliggjort 28.2.2025
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 17.1.2025
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 3.2.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 28.2.2025)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning av L-tryptofan produsert ved hjelp av en ikke-genmodifisert stamme av Escherichia coli (CGMCC 7.460) som ernæringsmessig tilsetningsstoff (aminosyrer, deres salter og analoger) i fôr til alle dyr. EFSA vurderer tilsetningsstoffet som trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. I drøvtyggere kan ubeskyttet L-tryptofan føre til produksjonen av toksiske metabolitter, derfor må L-tryptofan beskyttes mot nedbrytning i vom når det gis til drøvtyggere. L-tryptofan er en effektiv aminosyrekilde.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.