Godkjenning av visse enzymer og mikroorganismer som tilsetningsstoffer i fôrvarer (1999c)
Kommisjonsforordning (EF) nr. 1636/1999 av 26. juli 1999 om godkjenning av nye tilsetningsstoffer og ny bruk av tilsetningsstoffer i fôrvarer
Commission Regulation (EC) No 1636/1999 of 26 July 1999 concerning the authorisation of new additives uses in feedingstuffs
EØS-komitebeslutning 2.10.2000 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra kommisjonsforordningen, norsk utgave)
1) Ved direktiv 70/524/EØF fastsettes det at nye tilsetningsstoffer eller ny bruk av tilsetningsstoffer kan godkjennes idet det tas hensyn til utviklingen i den vitenskapelige og tekniske kunnskap.
2) Ved rådsdirektiv 93/113/EF av 14. desember 1993 om bruk og markedsføring av enzymer, mikroorganismer og preparater av disse i fôrvarer, sist endret ved direktiv 97/40/EF, ble medlemsstatene som unntak fra direktiv 70/524/EØF, bemyndiget til midlertidig å tillate bruk og markedsføring av enzymer, mikroorganismer og preparater av disse i fôrvarer.
3) En midlertidig godkjenning av et nytt tilsetningsstoff eller en ny bruk kan gis dersom det med innholdet som er tillatt i fôrvarer, ikke har skadelig virkning på menneskers eller dyrs helse eller miljøet, og ikke er til skade for forbrukeren ved å forandre egenskapene til de animalske produktene, dersom forekomsten kan kontrolleres i fôrvarer, og det ut fra de resultatene som foreligger, er rimelig å anta at det når det benyttes i fôrvarer, har en gunstig virkning på egenskapene til disse fôrvarene eller på husdyrproduksjonen.
4) Bestemmelsene i rådsdirektiv 89/391/EØF av 12. juni 1989 om iverksetting av tiltak som forbedrer arbeidstakernes sikkerhet og helse på arbeidsplassen og de relevante særdirektivene, særlig rådsdirektiv 90/679/EØF av 26. november 1990 om vern av arbeidstakerne mot fare ved å være utsatt for biologiske agenser på arbeidsplassen, sist endret ved direktiv 97/65/EF, får helt og fullt anvendelse på arbeidstakernes håndtering og bruk av tilsetningsstoffer i fôrvarer.
5) Gjennomgangen av saksmappene som medlemsstatene har oversendt i samsvar med artikkel 3 i direktiv 93/113/EF, viser at et visst antall stoffer i gruppene enzymer og mikroorganismer kan godkjennes midlertidig.
6) Vitenskapskomiteen for fôrvarer har avgitt en positiv uttalelse om disse stoffenes uskadelighet.
7) Tiltakene fastsatt i denne forordning er i samsvar med uttalelse fra Den faste komité for fôrvarer
1) Ved direktiv 70/524/EØF fastsettes det at nye tilsetningsstoffer eller ny bruk av tilsetningsstoffer kan godkjennes idet det tas hensyn til utviklingen i den vitenskapelige og tekniske kunnskap.
2) Ved rådsdirektiv 93/113/EF av 14. desember 1993 om bruk og markedsføring av enzymer, mikroorganismer og preparater av disse i fôrvarer, sist endret ved direktiv 97/40/EF, ble medlemsstatene som unntak fra direktiv 70/524/EØF, bemyndiget til midlertidig å tillate bruk og markedsføring av enzymer, mikroorganismer og preparater av disse i fôrvarer.
3) En midlertidig godkjenning av et nytt tilsetningsstoff eller en ny bruk kan gis dersom det med innholdet som er tillatt i fôrvarer, ikke har skadelig virkning på menneskers eller dyrs helse eller miljøet, og ikke er til skade for forbrukeren ved å forandre egenskapene til de animalske produktene, dersom forekomsten kan kontrolleres i fôrvarer, og det ut fra de resultatene som foreligger, er rimelig å anta at det når det benyttes i fôrvarer, har en gunstig virkning på egenskapene til disse fôrvarene eller på husdyrproduksjonen.
4) Bestemmelsene i rådsdirektiv 89/391/EØF av 12. juni 1989 om iverksetting av tiltak som forbedrer arbeidstakernes sikkerhet og helse på arbeidsplassen og de relevante særdirektivene, særlig rådsdirektiv 90/679/EØF av 26. november 1990 om vern av arbeidstakerne mot fare ved å være utsatt for biologiske agenser på arbeidsplassen, sist endret ved direktiv 97/65/EF, får helt og fullt anvendelse på arbeidstakernes håndtering og bruk av tilsetningsstoffer i fôrvarer.
5) Gjennomgangen av saksmappene som medlemsstatene har oversendt i samsvar med artikkel 3 i direktiv 93/113/EF, viser at et visst antall stoffer i gruppene enzymer og mikroorganismer kan godkjennes midlertidig.
6) Vitenskapskomiteen for fôrvarer har avgitt en positiv uttalelse om disse stoffenes uskadelighet.
7) Tiltakene fastsatt i denne forordning er i samsvar med uttalelse fra Den faste komité for fôrvarer