Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2598 av 4. oktober 2024 om fastsettelse av liste over tredjeland eller regioner av disse fra hvilke det er tillatt å innføre visse dyr og produkter av animalsk opprinnelse beregnet på konsum til Unionen i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/625 med hensyn til anvendelse av forbudet mot bruk av visse antimikrobielle legemidler
Kontrollforordningen 2017: liste over godkjente tredjeland for produkter med antimikrobielle legemidler
EØS-notat offentliggjort 4.1.2025
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 4.10.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 7.10.2024
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.2.2025)
Sammendrag av innhold
Grunnrettsakten, forordning (EU) 2023/905, gir regler om kontroll med bruk av antimikrobielle legemidler på dyr eller produkter av animalsk opprinnelse importert til EØS fra stater utenfor EØS.
Rettsakten er basert på forordning (EU) 2019/6 om veterinære legemidler. Forordning (EU) 2019/6 omhandler antimikrobiell resistens som utgjør en risiko for folkehelsen, med hensyn til utvikling av resistens for behandling av spesifikk infeksjon. Størsteparten av forbruket av veterinære antimikrobielle legemidler på verdensbasis er relatert til matproduserende dyr. I tillegg er det økende kunnskap om hvordan bruk av antimikrobielle midler til matproduserende dyr har betydning for antimikrobiell resistens. Bruk av antimikrobielle midler til vekstfremming eller økning av dyrenes ytelse anses ikke som god praksis i EU/EØS, og er derfor forbudt.
Grunnrettsakten legger til rette for et kontrollsystem for matproduserende dyr og animalske produkter som importeres til EØS fra stater utenfor EØS, og stiller opp krav mot bruk av visse antimikrobielle stoffer til matproduserende dyr eller animalske produkter til konsum.
Forordning (EU) 2024/2598 inneholder en tredjelandsliste over godkjente stater og produktkategorier som oppfyller vilkårene knyttet til bruken av antimikrobielle legemidler, og som derfor kan eksportere slike produkter til EU/EØS. Dette er hjemlet i forordning (EU) 2023/905 art. 4(1) og 5, som gir hjemmel for å lage en slik liste.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten vurderes gjennomført i norsk rett i samme forskrift som skal gjennomføre grunnrettsakten, forordning (EU) 2023/905, for å sikre at alt regelverk på dette området samles på et sted.
Rettsakten vil høres sammen med grunnrettsakten.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten vurderes til ikke å medføre økonomiske eller administrative konsekvenser for næringen eller Mattilsynet ved at rettsakten kun gir utfyllende regler, en tredjestatsliste, til forordning (EU) 2023/905.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten gjennomfører en listeføring av stater utenfor EØS som oppfyller kravene til eksport til EU/EØS gitt i forordning (EU) 2023/905, knyttet til betingelser for dyr, og næringsmidler av disse, og hvilke medikamenter som har vært benyttet til behandling av disse.
God kontroll med matproduserende dyr og animalske produkter fra stater utenfor EØS er viktig for å sikre at det stilles tilsvarende krav til stater utenfor EØS som til land innen EØS angående bruk av antimikrobielle veterinære legemidler. Dette vil være med på å sikre trygge matvarer og redusere resistensutviklingen noe som også vil bidra til mindre miljøbelastning. Antibiotikaresistente bakterier i miljøet er også en fare for folkehelsen.
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt av kommisjonen 4. oktober 2024 og kunngjort i EURLex 7. oktober 2024. Rettsakten trer i kraft 27. oktober 2024. Rettsakten vil få rettsvirkning fra 3. september 2026.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.