Kosmetikkforordningen: endringsbestemmelser om peanøttolje og hydrolyserte hveteproteiner
Kommisjonsforordning (EU) 2017/2228 av 4. desember 2017 om endring i vedlegg III til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1223/2009 om kosmetiske produkter
Commission Regulation (EU) 2017/2228 of 4 December 2017 amending Annex III to Regulation (EC) No 1223/2009 of the European Parliament and of the Council on cosmetic products
Norsk forskrift kunngjort 4.4.2018
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 9.4.2018)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer vedlegg III (stoffer tillatt med visse bruksbegrensninger) i kosmetikkforordningen.
Bakgrunn:
- Peanøttolje:
Peanøttolje, samt dens ekstrakter og andre derivater - INCI navn Arachis Hypogaea Oil (CAS nr. 8002-03-7), er ikke regulert i dagens kosmetikkforskrift.
Den 27. mars 2014 vedtok "EUs vitenskapskomite for forbrukersikkerhet" (SCCS) en opinion om sensitiviseringspotensialet til peanøttolje (revidert 23. september 2014 - se link nedenunder).
SCCS uttalte at peanøttprotein(er) er kjent for å kunne forårsake alvorlige, potensielt livstruende, type-I allergiske reaksjoner. Derimot inneholder raffinerte peanøttoljer veldig lave nivåer av peanøttproteiner, som er den allergifremkallende komponenten. Mens trygge eksponeringsnivåer (av peanøttproteiner) i matvarer er utarbeidet for overfølsomme ('sensitiviserte') individer, er det mer problematisk å avlede trygge nivåer for hudeksponering – særlig når det gjelder induksjon av hudallergi. Det er en økende erkjennelse av at peanøttproteiner kommer i kontakt med immunapparatet via huden – dette gjelder også normal uskadet frisk hud.
SCCS har således konkludert med følgende:
• Det er ikke noen kjent etablert terskelverdi for trygg eksponering for peanøttproteiner på huden til personer som er allergiske mot peanøtter, selv om slike terskelverdier finnes for oralt inntak.
• SCCS har fulgt med på den vitenskapelige diskusjonen om betydningen av hudeksponering som en rute for å utvikle sensitivisering til type I-allergener slik som peanøtter. SCCS anerkjenner at dette er bekymringsfullt, men at det ikke er tilstrekkelige data til å fastsette trygge nivåer med hensyn til hudeksponering hos personer som ikke på forhånd er sensitiviserte.
• I lys av trygge nivåer av peanøttproteiner som er fastsatt ved oralt inntak i sensitiviserte personer, og på bakgrunn av at industrien er i stand til å raffinere peanøttolje med et proteinnivå som er lavere enn 0,5 ppm ('parts per million'), kan SCCS godta dette som en maksimalt tillatt konsentrasjon av peanøttproteiner i (raffinert) peanøttolje for bruk i kosmetikk.
- Hydrolysert hveteprotein
Bruk av hydrolyserte hveteproteiner ('hydrolysed wheat proteins', HWP) i kosmetikk er ikke regulert i dagens kosmetikkforskrift.
Den 18. juni 2014 vedtok SCCS en opinion om HWP (revidert 22. oktober 2014 - se link nedenunder) med følgende konklusjon:
På basis av antall rapporterte tilfeller av "immediate-type" kontaktallergi ('contact urticaria') og systemiske allergiske reaksjoner, ser det ut til at den totale risikoen for sensitivisering ovenfor hydrolysert hveteprotein (HWP) er lav, med unntak av en ‘epidemi’ i Japan som var knyttet til et spesielt HWP produkt som ble brukt i enkelte såpemerker.
De vitenskapelige bekymringene som angår bruk av HWP i kosmetikk omfatter:
• det er holdepunkter for at sensitivisering ovenfor HWP skyldes eksponering via kosmetikk, og ikke via maten.
• det er indikasjoner på høyere risiko for sensitivisering når HWP med høyere molekylvekt brukes på huden, særlig som ingrediens i produkter med sterke overflatehinnebrytende ('surfactant') egenskaper, slik som såper (både fast og flytende form).
SCCS anser at bruken av HWP er trygt i kosmetikk dersom maksimalt tillatt molekylvekt av peptider i hydrolysatene er 3,5 kDa (i gjennomsnitt).
Nærmere om endringene:
På bakgrunn av SCCS’ vurderinger beskrevet ovenfor foreslås derfor følgende endringer i kosmetikkforordningens vedlegg III:
• Forekomst av peanøttproteiner i peanøttolje, dens ekstrakter og derivater i kosmetiske produkter begrenses til maksimalt 0,5 ppm;
• Gjennomsnittlig molekylvekt for peptider i hydrolysater fra hydrolysert hveteprotein begrenses til maksimalt 3,5 kDa i kosmetiske produkter.
Disse endringene bør derfor føres opp i vedlegg III til kosmetikkforskriften.
Overgangsperiode:
Etter at regelverksendringene trer i kraft:
• 9 måneder for å sette samsvarende produkter på markedet, og
• 12 måneder for å fjerne produkter fra markedet som ikke er i samsvar med regelverket.
Linker:
SCCS/1526/14: http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_155.pdf.
SCCS/1534/14: http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_160.pdf
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordningen krever endring i forskrift 8. april 2013 nr. 391 om kosmetikk og kroppspleieprodukter.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forordningen medfører en mindre endring av kosmetikkforskriften (vedlegg III) og er ikke forventet å medføre administrative konsekvenser for norsk næringsliv eller forvaltning.
Gjennomføring av endringsforskriften antas ikke å få uforutsette økonomiske konsekvenser for næringen. EU-kommisjonens forslag til ny regulering av peanøttolje og hydrolysert hveteprotein bygger på SCCS' risikovurderinger og er utarbeidet i samråd med arbeidsgruppen for kosmetikk
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er til vurdering i Spesialutvalget for matområdet, der Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdige med sin vurdering.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer vedlegg III (stoffer tillatt med visse bruksbegrensninger) i kosmetikkforordningen.
Bakgrunn:
- Peanøttolje:
Peanøttolje, samt dens ekstrakter og andre derivater - INCI navn Arachis Hypogaea Oil (CAS nr. 8002-03-7), er ikke regulert i dagens kosmetikkforskrift.
Den 27. mars 2014 vedtok "EUs vitenskapskomite for forbrukersikkerhet" (SCCS) en opinion om sensitiviseringspotensialet til peanøttolje (revidert 23. september 2014 - se link nedenunder).
SCCS uttalte at peanøttprotein(er) er kjent for å kunne forårsake alvorlige, potensielt livstruende, type-I allergiske reaksjoner. Derimot inneholder raffinerte peanøttoljer veldig lave nivåer av peanøttproteiner, som er den allergifremkallende komponenten. Mens trygge eksponeringsnivåer (av peanøttproteiner) i matvarer er utarbeidet for overfølsomme ('sensitiviserte') individer, er det mer problematisk å avlede trygge nivåer for hudeksponering – særlig når det gjelder induksjon av hudallergi. Det er en økende erkjennelse av at peanøttproteiner kommer i kontakt med immunapparatet via huden – dette gjelder også normal uskadet frisk hud.
SCCS har således konkludert med følgende:
• Det er ikke noen kjent etablert terskelverdi for trygg eksponering for peanøttproteiner på huden til personer som er allergiske mot peanøtter, selv om slike terskelverdier finnes for oralt inntak.
• SCCS har fulgt med på den vitenskapelige diskusjonen om betydningen av hudeksponering som en rute for å utvikle sensitivisering til type I-allergener slik som peanøtter. SCCS anerkjenner at dette er bekymringsfullt, men at det ikke er tilstrekkelige data til å fastsette trygge nivåer med hensyn til hudeksponering hos personer som ikke på forhånd er sensitiviserte.
• I lys av trygge nivåer av peanøttproteiner som er fastsatt ved oralt inntak i sensitiviserte personer, og på bakgrunn av at industrien er i stand til å raffinere peanøttolje med et proteinnivå som er lavere enn 0,5 ppm ('parts per million'), kan SCCS godta dette som en maksimalt tillatt konsentrasjon av peanøttproteiner i (raffinert) peanøttolje for bruk i kosmetikk.
- Hydrolysert hveteprotein
Bruk av hydrolyserte hveteproteiner ('hydrolysed wheat proteins', HWP) i kosmetikk er ikke regulert i dagens kosmetikkforskrift.
Den 18. juni 2014 vedtok SCCS en opinion om HWP (revidert 22. oktober 2014 - se link nedenunder) med følgende konklusjon:
På basis av antall rapporterte tilfeller av "immediate-type" kontaktallergi ('contact urticaria') og systemiske allergiske reaksjoner, ser det ut til at den totale risikoen for sensitivisering ovenfor hydrolysert hveteprotein (HWP) er lav, med unntak av en ‘epidemi’ i Japan som var knyttet til et spesielt HWP produkt som ble brukt i enkelte såpemerker.
De vitenskapelige bekymringene som angår bruk av HWP i kosmetikk omfatter:
• det er holdepunkter for at sensitivisering ovenfor HWP skyldes eksponering via kosmetikk, og ikke via maten.
• det er indikasjoner på høyere risiko for sensitivisering når HWP med høyere molekylvekt brukes på huden, særlig som ingrediens i produkter med sterke overflatehinnebrytende ('surfactant') egenskaper, slik som såper (både fast og flytende form).
SCCS anser at bruken av HWP er trygt i kosmetikk dersom maksimalt tillatt molekylvekt av peptider i hydrolysatene er 3,5 kDa (i gjennomsnitt).
Nærmere om endringene:
På bakgrunn av SCCS’ vurderinger beskrevet ovenfor foreslås derfor følgende endringer i kosmetikkforordningens vedlegg III:
• Forekomst av peanøttproteiner i peanøttolje, dens ekstrakter og derivater i kosmetiske produkter begrenses til maksimalt 0,5 ppm;
• Gjennomsnittlig molekylvekt for peptider i hydrolysater fra hydrolysert hveteprotein begrenses til maksimalt 3,5 kDa i kosmetiske produkter.
Disse endringene bør derfor føres opp i vedlegg III til kosmetikkforskriften.
Overgangsperiode:
Etter at regelverksendringene trer i kraft:
• 9 måneder for å sette samsvarende produkter på markedet, og
• 12 måneder for å fjerne produkter fra markedet som ikke er i samsvar med regelverket.
Linker:
SCCS/1526/14: http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_155.pdf.
SCCS/1534/14: http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_160.pdf
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordningen krever endring i forskrift 8. april 2013 nr. 391 om kosmetikk og kroppspleieprodukter.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forordningen medfører en mindre endring av kosmetikkforskriften (vedlegg III) og er ikke forventet å medføre administrative konsekvenser for norsk næringsliv eller forvaltning.
Gjennomføring av endringsforskriften antas ikke å få uforutsette økonomiske konsekvenser for næringen. EU-kommisjonens forslag til ny regulering av peanøttolje og hydrolysert hveteprotein bygger på SCCS' risikovurderinger og er utarbeidet i samråd med arbeidsgruppen for kosmetikk
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er til vurdering i Spesialutvalget for matområdet, der Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdige med sin vurdering.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.