Maksimalgrenseverdiene for restkonsentrasjoner i næringsmidler av visse plantevernmidler
Kommisjonsforordning (EU) nr. 765/2010 av 25. august 2010 om endring av vedlegg II og III til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 396/2005 med hensyn til grenseverdier for rester av klortalonil, klotianidin, difenokonazol, fenheksamid, flubendiamid, nikotin, spirotetramat, tiakloprid og tiametoksam i eller på visse produkter
Commission Regulation (EU) No 765/2010 of 25 August 2010 amending Annexes II and III to Regulation (EC) No 396/2005 of the European Parliament and of the Council as regards maximum residue levels for chlorothalonil clothianidin, difenoconazole, fenhexamid, flubendiamide, nicotine, spirotetramat, thiacloprid and thiamethoxam in or on certain products
Norsk forskrift kunngjort 13.5.2011
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.8.2011)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer enkelte av maksimum grenseverdiene for rester av stoffene klorotalonil, klotianidin, difenokonazol, fenheksamid, flubendiamid, nikotin, spirotetramat, tiakloporid og tiaometoksam i eller på visse produkter. Når det gjelder for nikotin, er grunnen til endringen at det er funnet konsentrasjoner i vill sopp som overskrider gjeldende grenseverdi på 0,01 mg/kg (deteksjonsgrensa). For de andre stoffene er det søknader om endret bruk som er årsak til at grenseverdiene må endres. Grenseverdiene er vurdert av EFSA (European Food Safety Authority) og funnet trygge for forbrukerne både på kort og lang sikt. Når det gjelder nikotin, er det knyttet en del usikkerhet til vurderingen da den er basert på overvåkningsdata og mengden som forekommer i soppen varierer. Grenseverdien for nikotin er derfor midlertidig, og skal tas opp til revurdering innen 2 år når nye data og opplysninger er tilgjengelige.
Merknader
Rettsakten krever endring i norsk forskrift 18. august 2009 nr. 1117 om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten ble ved skriftlig prosedyre vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler der Helse-og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten øker grenseverdiene for de aktuelle stoff/planteproduktkombinasjonene. Det medfører at forbrukernes eksponering for disse stoffene via næringsmidler øker. EFSA (European Food Safety Authority) har imidlertid vurdert de nye grenseverdiene som helsemessig trygge både når det gjelder akutt risiko og fare for skadevirkninger ved lang tids inntak av næringsmidler som inneholder rester.
Bare ett av stoffene, tiakloporid, er godkjent til bruk i Norge. I og med at grenseverdiene økes vil norske dyrkere fortsatt kunne bruke plantevernmidler som inneholder dette stoffet i henhold til godkjente norske bruksbetingelser.
Økningen av disse grenseverdiene har ingen betydning for innholdet av eventuelle rester i fiskefôr.
Innlemmelse av rettsakten i EØS-avtalen vil ikke føre til administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning.
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 25. august 2010, publisert i Official Journal 28. august 2010 og trådte i kraft i EU 29. august 2010. Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer enkelte av maksimum grenseverdiene for rester av stoffene klorotalonil, klotianidin, difenokonazol, fenheksamid, flubendiamid, nikotin, spirotetramat, tiakloporid og tiaometoksam i eller på visse produkter. Når det gjelder for nikotin, er grunnen til endringen at det er funnet konsentrasjoner i vill sopp som overskrider gjeldende grenseverdi på 0,01 mg/kg (deteksjonsgrensa). For de andre stoffene er det søknader om endret bruk som er årsak til at grenseverdiene må endres. Grenseverdiene er vurdert av EFSA (European Food Safety Authority) og funnet trygge for forbrukerne både på kort og lang sikt. Når det gjelder nikotin, er det knyttet en del usikkerhet til vurderingen da den er basert på overvåkningsdata og mengden som forekommer i soppen varierer. Grenseverdien for nikotin er derfor midlertidig, og skal tas opp til revurdering innen 2 år når nye data og opplysninger er tilgjengelige.
Merknader
Rettsakten krever endring i norsk forskrift 18. august 2009 nr. 1117 om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten ble ved skriftlig prosedyre vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler der Helse-og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten øker grenseverdiene for de aktuelle stoff/planteproduktkombinasjonene. Det medfører at forbrukernes eksponering for disse stoffene via næringsmidler øker. EFSA (European Food Safety Authority) har imidlertid vurdert de nye grenseverdiene som helsemessig trygge både når det gjelder akutt risiko og fare for skadevirkninger ved lang tids inntak av næringsmidler som inneholder rester.
Bare ett av stoffene, tiakloporid, er godkjent til bruk i Norge. I og med at grenseverdiene økes vil norske dyrkere fortsatt kunne bruke plantevernmidler som inneholder dette stoffet i henhold til godkjente norske bruksbetingelser.
Økningen av disse grenseverdiene har ingen betydning for innholdet av eventuelle rester i fiskefôr.
Innlemmelse av rettsakten i EØS-avtalen vil ikke føre til administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning.
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 25. august 2010, publisert i Official Journal 28. august 2010 og trådte i kraft i EU 29. august 2010. Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.