Tilsetningsforordningen: endringsbestemmelser om bruk av stoffer på eggeskall
Kommisjonsforodning (EU) nr. 675/2012 av 23. juli 2012 som endrer vedlegg II til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 hva angår bruk av talkum (E 553b) og carnaubavoks (E 903) på kokte fargede egg med skall og bruk av shellak (E904) på kokte egg med skall
Commission Regulation (EU) No 675/2012 of 23 July 2012 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the use of Talc (E 553b) and Carnauba wax (E 903) on unpeeled coloured boiled eggs and the use of Shellac (E 904) on unpeeled boiled eggs
Norsk forskrift kunngjort 22.3.2013
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 21.3.2013)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer unionslisten over godkjente tilsetningsstoffer til næringsmidler i vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008, ved at talkum (E 553b), karnaubavoks (E 903) og skjellakk (E 904) godkjennes brukt som overflatebehandlingsmiddel på kokte egg med skall.
Talkum (E 553b), karnaubavoks (E 903) og skjellakk (E 904) vil bli benyttet som overflatebehandling av dekorerte kokte egg med skall slik at eggene fremstår mer eller mindre blanke. I tillegg vil bruken av skjellakk (E 904) på kokte egg med skall være konserverende og gi lengre holdbarhetstid.
Det er ikke forventet at disse tre tilsetningsstoffene migrerer til de spiselige delene av egget på grunn av lav løselighet og høy molekylvekt. Den utvidede bruken av talkum, karnaubavoks og skjellakk og vil derfor ikke påvirke menneskers helse, og det er dermed ikke nødvendig å innhente uttalelse fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA).
Det fremgår av artikkel 2 at rettsakten skal gjelde i EU fra ikrafttredelsen 13. august 2012, og ikke først fra 1. juni 2013, som er det tidspunktet som resten av unionslisten over godkjente tilsetningsstoffer til næringsmidler i vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 skal gjelde fra.
Merknader
Rettslige konsekvenser:
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Rettsakten gir muligheten for produksjon av blanke dekorative kokte egg med skall, og med forlenget holdbarhet. Virksomheter som produserer slike egg, kan muligens få en økonomisk fordel.
Rettsakten antas ikke å medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for myndighetene og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert på skriftlig prosedyre i Spesialutvalget for næringsmidler der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Miljøverndepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 23. juli 2012, og er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer unionslisten over godkjente tilsetningsstoffer til næringsmidler i vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008, ved at talkum (E 553b), karnaubavoks (E 903) og skjellakk (E 904) godkjennes brukt som overflatebehandlingsmiddel på kokte egg med skall.
Talkum (E 553b), karnaubavoks (E 903) og skjellakk (E 904) vil bli benyttet som overflatebehandling av dekorerte kokte egg med skall slik at eggene fremstår mer eller mindre blanke. I tillegg vil bruken av skjellakk (E 904) på kokte egg med skall være konserverende og gi lengre holdbarhetstid.
Det er ikke forventet at disse tre tilsetningsstoffene migrerer til de spiselige delene av egget på grunn av lav løselighet og høy molekylvekt. Den utvidede bruken av talkum, karnaubavoks og skjellakk og vil derfor ikke påvirke menneskers helse, og det er dermed ikke nødvendig å innhente uttalelse fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA).
Det fremgår av artikkel 2 at rettsakten skal gjelde i EU fra ikrafttredelsen 13. august 2012, og ikke først fra 1. juni 2013, som er det tidspunktet som resten av unionslisten over godkjente tilsetningsstoffer til næringsmidler i vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 skal gjelde fra.
Merknader
Rettslige konsekvenser:
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Rettsakten gir muligheten for produksjon av blanke dekorative kokte egg med skall, og med forlenget holdbarhet. Virksomheter som produserer slike egg, kan muligens få en økonomisk fordel.
Rettsakten antas ikke å medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for myndighetene og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert på skriftlig prosedyre i Spesialutvalget for næringsmidler der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Miljøverndepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 23. juli 2012, og er innlemmet i EØS-avtalen.