Kommisjonsforodning (EU) nr. 675/2012 av 23. juli 2012 om endring av vedlegg II til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 med hensyn til bruk av talkum (E 553b) og karnaubavoks (E 903) på fargede kokte egg med skall og bruk av skjellakk (E 904) på kokte egg med skall
Tilsetningsforordningen: endringsbestemmelser om bruk av stoffer på eggeskall
Norsk forskrift kunngjort 22.3.2013
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 21.3.2013)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer unionslisten over godkjente tilsetningsstoffer til næringsmidler i vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008, ved at talkum (E 553b), karnaubavoks (E 903) og skjellakk (E 904) godkjennes brukt som overflatebehandlingsmiddel på kokte egg med skall.
Talkum (E 553b), karnaubavoks (E 903) og skjellakk (E 904) vil bli benyttet som overflatebehandling av dekorerte kokte egg med skall slik at eggene fremstår mer eller mindre blanke. I tillegg vil bruken av skjellakk (E 904) på kokte egg med skall være konserverende og gi lengre holdbarhetstid.
Det er ikke forventet at disse tre tilsetningsstoffene migrerer til de spiselige delene av egget på grunn av lav løselighet og høy molekylvekt. Den utvidede bruken av talkum, karnaubavoks og skjellakk og vil derfor ikke påvirke menneskers helse, og det er dermed ikke nødvendig å innhente uttalelse fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA).
Det fremgår av artikkel 2 at rettsakten skal gjelde i EU fra ikrafttredelsen 13. august 2012, og ikke først fra 1. juni 2013, som er det tidspunktet som resten av unionslisten over godkjente tilsetningsstoffer til næringsmidler i vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 skal gjelde fra.
Merknader
Rettslige konsekvenser:
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Rettsakten gir muligheten for produksjon av blanke dekorative kokte egg med skall, og med forlenget holdbarhet. Virksomheter som produserer slike egg, kan muligens få en økonomisk fordel.
Rettsakten antas ikke å medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for myndighetene og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert på skriftlig prosedyre i Spesialutvalget for næringsmidler der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Miljøverndepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 23. juli 2012, og er innlemmet i EØS-avtalen.