Tilsetningsforordningen: endringsbestemmelser om visse tilsetningsstoffer i næringsmidler
Kommisjonsforordning (EU) nr. 438/2013 av 13. mai 2013 om endring og retting av vedlegg II til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 med hensyn til bruk av visse tilsetningsstoffer i næringsmidler
Commission Regulation (EU) No 438/2013 of 13 May 2013 amending and correcting Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the use of certain food additives
Norsk forskrift kunngjort 7.1.2014
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.03.2014)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 fra Europaparlamentet og Rådet med hensyn til bruk av visse tilsetningsstoffer i næringsmidler. Unionslisten, vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008, er en liste over godkjente tilsetningsstoffer gitt i 18 forskjellige matvarekategorier. Da vedlegg II ble etablert, ble tilsetningsstoffene fra de tre direktivene 94/35/EF om søtstoffer, 94/36/EF om fargestoffer og 95/2/EF om tilsetningsstoffer andre enn farger og søtstoffer overført. Under overføringen til det nye kategoriseringssystem i vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008, oppsto noen feil. Disse vil fortløpende bli korrigert ettersom de blir identifisert.
Denne forordningen endrer:
a) gjeninnfører begrensninger av antioksidanter i skrelt, kuttet og revet frukt og grønnsaker til ferdigpakket nedkjølt ubehandlet frukt og grønnsaker klar for konsum
b) sorbinsyre, sorbater, benzosyre, benzoater og p-hydroksybenzoater (E 200-219) hadde falt ut av matvarekategorien 8.2.2 varmebehandlet bearbeidet kjøtt for varmebehandlede kjøttprodukter og natamycin (E 235) for varmebehandlet tørket spekepølser og blir derfor innført igjen
c) kurkumin (E 100) i matvarekategorien 9.2 bearbeidet fisk og fiskevarer, herunder bløtdyr og krepsdyr innføres tilsvarende nivåer som angitt i direktiv 94/36/EF, dvs. endres fra quantum satis (q.s.) til 100 mg/kg)
d) brukermengdene for silisiumdioksid og silikater i matvarekategorien 17. kosttilskudd endres til q.s. som angitt i direktiv 95/2/EF om tilsetningsstoffer andre enn farger og søtstoffer)
e) det innføres to nye noter i matvarekategorien 13.1.4 andre næringsmidler for småbarn som setter krav til at bruken av kalium- og natriumsitrater (E 331 og 322) og fosforsyre (E338) er i overensstemmelse med direktiv 2006/141/EF om morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger til spedbarn og småbarn, direktiv 2006/125/EF om bearbeidede kornbaserte næringsmidler og barnemat for spedbarn og småbarn og direktiv 1999/21/EF om næringsmidler til spesielle medisinske formål
f) forordning (EF) nr. 110/2008 om definisjon, beskrivelse, presentasjon, merking og beskyttelse av geografiske betegnelser for alkoholsterke drikker godkjenner ikke bruk av fargestoffer i Geist, derfor blir denne ølsorten lagt til i unntakene i matvarekategori 14.2.6 alkoholsterke drikker som definert i forordning (EF) nr. 110/2008)
g) kinolingult (E 104), paraoransje (E 110) og nykockin (E 124) gjeninnføres i visse alkoholsterke drikker fordi bruken ikke fører til økt helsemessig risiko hos barn.
EFSA har ikke vurdert oppdateringene da endringene ikke fører til økt helsemessig risiko. Det fremgår av artikkel 2 at rettsakten skal tre i kraft 20 dager etter kunngjøring.
Merknader
Rettslige konsekvenser: Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler. Økonomiske og administrative konsekvenser:Rettsakten antas ikke å medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for myndighetene og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Miljøverndepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 13. mai 2013, og er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 fra Europaparlamentet og Rådet med hensyn til bruk av visse tilsetningsstoffer i næringsmidler. Unionslisten, vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008, er en liste over godkjente tilsetningsstoffer gitt i 18 forskjellige matvarekategorier. Da vedlegg II ble etablert, ble tilsetningsstoffene fra de tre direktivene 94/35/EF om søtstoffer, 94/36/EF om fargestoffer og 95/2/EF om tilsetningsstoffer andre enn farger og søtstoffer overført. Under overføringen til det nye kategoriseringssystem i vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008, oppsto noen feil. Disse vil fortløpende bli korrigert ettersom de blir identifisert.
Denne forordningen endrer:
a) gjeninnfører begrensninger av antioksidanter i skrelt, kuttet og revet frukt og grønnsaker til ferdigpakket nedkjølt ubehandlet frukt og grønnsaker klar for konsum
b) sorbinsyre, sorbater, benzosyre, benzoater og p-hydroksybenzoater (E 200-219) hadde falt ut av matvarekategorien 8.2.2 varmebehandlet bearbeidet kjøtt for varmebehandlede kjøttprodukter og natamycin (E 235) for varmebehandlet tørket spekepølser og blir derfor innført igjen
c) kurkumin (E 100) i matvarekategorien 9.2 bearbeidet fisk og fiskevarer, herunder bløtdyr og krepsdyr innføres tilsvarende nivåer som angitt i direktiv 94/36/EF, dvs. endres fra quantum satis (q.s.) til 100 mg/kg)
d) brukermengdene for silisiumdioksid og silikater i matvarekategorien 17. kosttilskudd endres til q.s. som angitt i direktiv 95/2/EF om tilsetningsstoffer andre enn farger og søtstoffer)
e) det innføres to nye noter i matvarekategorien 13.1.4 andre næringsmidler for småbarn som setter krav til at bruken av kalium- og natriumsitrater (E 331 og 322) og fosforsyre (E338) er i overensstemmelse med direktiv 2006/141/EF om morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger til spedbarn og småbarn, direktiv 2006/125/EF om bearbeidede kornbaserte næringsmidler og barnemat for spedbarn og småbarn og direktiv 1999/21/EF om næringsmidler til spesielle medisinske formål
f) forordning (EF) nr. 110/2008 om definisjon, beskrivelse, presentasjon, merking og beskyttelse av geografiske betegnelser for alkoholsterke drikker godkjenner ikke bruk av fargestoffer i Geist, derfor blir denne ølsorten lagt til i unntakene i matvarekategori 14.2.6 alkoholsterke drikker som definert i forordning (EF) nr. 110/2008)
g) kinolingult (E 104), paraoransje (E 110) og nykockin (E 124) gjeninnføres i visse alkoholsterke drikker fordi bruken ikke fører til økt helsemessig risiko hos barn.
EFSA har ikke vurdert oppdateringene da endringene ikke fører til økt helsemessig risiko. Det fremgår av artikkel 2 at rettsakten skal tre i kraft 20 dager etter kunngjøring.
Merknader
Rettslige konsekvenser: Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler. Økonomiske og administrative konsekvenser:Rettsakten antas ikke å medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for myndighetene og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Miljøverndepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 13. mai 2013, og er innlemmet i EØS-avtalen.