Tilsetningsstoffer i mat: endringsbestemmelser om steviolglykosider (E 960)
Kommisjonsforordning (EU) 2016/1814 av 13. oktober 2016 om endring av vedlegget til forordning (EU) nr. 231/2012 om kriterier for fortilsetningsstoffer listet opp i vedlegg II og III til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 når det gjelder kriterier for steviolglycosid (E 960)
Commission Regulation (EU) 2016/1814 of 13 October 2016 amending the Annex to Regulation (EU) No 231/2012 laying down specifications for food additives listed in Annexes II and III to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards specifications for steviol glycosides (E 960)
Norsk forskrift kunngjort 7.2.2017
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 9.2.2017)
Sammendrag av innhold
Utkast til kommisjonsforordning om endring av vedlegget i Europaparlament- og Rådsforordning (EF) nr. 231/2012 om fastsettelse av spesifikasjoner for tilsetningsstoffer oppført i vedlegg II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008 fra Europaparlamentet og Rådet når det gjelder spesifikasjoner for steviolglykosider (E 960)
Utkastet foreslår endring av spesisfikasjonene til søtsstoffet Steviolglykosid (E960).
Steviosid M finnes naturlig i ekstraktene fra Stevia-planten. Det søkes nå om at dette steviosidet inkluderes i gruppen av steviosider som skal utgjøre 95 % av steviosidene i steviolglykosid (E960).
EFSA-vurderingen konkluderer med at de foreslåtte endringene i spesifikasjonene til søtstoffet ikke medfører noen økt helsemessig risiko av betydning.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 6.juni 2011 nr.668 om tilsetningsstoffer i næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Mattilsynet mener at endringen av spesifikasjonene til Steviolglykosid (E960) vil ikke ha noen betydning for næringsmiddelindustrien og deres bruk av søtstoffet.
Vi kan heller ikke se at endringen vil kunne ha øvrige økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for forbrukerne og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet legger EFSAs vurdering til grunn og anser at inkludering av steviosid M i søtstoffet steviolglykosid (E960) ikke er av helsemessig risiko.
Status
Rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Utkast til kommisjonsforordning om endring av vedlegget i Europaparlament- og Rådsforordning (EF) nr. 231/2012 om fastsettelse av spesifikasjoner for tilsetningsstoffer oppført i vedlegg II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008 fra Europaparlamentet og Rådet når det gjelder spesifikasjoner for steviolglykosider (E 960)
Utkastet foreslår endring av spesisfikasjonene til søtsstoffet Steviolglykosid (E960).
Steviosid M finnes naturlig i ekstraktene fra Stevia-planten. Det søkes nå om at dette steviosidet inkluderes i gruppen av steviosider som skal utgjøre 95 % av steviosidene i steviolglykosid (E960).
EFSA-vurderingen konkluderer med at de foreslåtte endringene i spesifikasjonene til søtstoffet ikke medfører noen økt helsemessig risiko av betydning.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 6.juni 2011 nr.668 om tilsetningsstoffer i næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Mattilsynet mener at endringen av spesifikasjonene til Steviolglykosid (E960) vil ikke ha noen betydning for næringsmiddelindustrien og deres bruk av søtstoffet.
Vi kan heller ikke se at endringen vil kunne ha øvrige økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for forbrukerne og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet legger EFSAs vurdering til grunn og anser at inkludering av steviosid M i søtstoffet steviolglykosid (E960) ikke er av helsemessig risiko.
Status
Rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen.