Delegert kommisjonsforordning (EU) 2024/585 av 8. desember 2023 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 251/2014 med hensyn til spesifikke regler for indikasjon og betegnelse på ingredienser for aromatiserte vinprodukter
Varestandarder for aromatiserte vinprodukter: utfyllende bestemmelser om angivelse og betegnelse av ingredienser
EØS-notat offentliggjort 17.12.2025
Tidligere
- Utkast til delegert kommisjonsforordning lagt fram av Kommisjonen 27.6.2023 med tilbakemeldingsfrist 25.7.2023
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 15.2.2024
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 15.12.2025)
Sammendrag av innhold
Forordning (EU) 2024/585 av 8. desember 2023 endrer Europaparlamentets - og rådsforordning (EU) 251/2014. Forordningen omhandler spesifikasjoner aromatiserte vinprodukter.
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2021/2117 har endret forordning (EU) 251/2014.
I forbindelse med denne endringen ble ingredienslisten og næringsdeklarasjonen nevnt i henholdsvis artikkel 9 nr. 1 bokstav b) og l) i europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 1169/2011 innført som obligatoriske opplysninger i artikkel 6a i forordning (EU) nr. 251/2014. Forordning (EU) 2021/2117 ga også Kommisjonen myndighet til å vedta delegerte rettsakter som utfyller forordning (EU) 251/2014 ved ytterligere å spesifisere reglene for angivelse og utpeking av ingredienser for anvendelsen av det nye merkekravet.
Selv om de relevante bestemmelsene i forordning (EU) nr. 1169/2011 får anvendelse på angivelse og angivelse av bestanddeler for aromatiserte vinprodukter, er det vurdert at det bør fastsettes særlige regler som tar hensyn til visse særtrekk ved aromatiserte vinprodukter og de særegne framgangsmåtene og tidspunktene for framstillingen, med hensynt til det å gi forbrukerne omfattende og nøyaktige opplysninger. Disse reglene bør få anvendelse når ingredienslisten er angitt på etiketten til det aromatiserte vinproduktet, men også når ingredienslisten er elektronisk angitt på pakningen eller på en etikett som er vedlagt den, i samsvar med artikkel 6a nr. 2 i forordning (EU) 251/2014.
Ettersom aromatiserte vinprodukter alltid framstilles fra ett eller flere vinrankeprodukter definert i del II nr. 1 i vedlegg VII til europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 1308/2013, bør det kreves at alle bestanddelene i vinrankeproduktene som brukes i produksjonen av aromatiserte vinprodukter, er oppført i samsvar med særlige regler for angivelsen og betegnelse av ingredienser i vinrankeprodukter som fastsatt i artikkel 48a i kommisjonsdelegert forordning (EU) 2019/33.
Ingrediensene i vinrankeproduktene som brukes som base for å oppnå det aromatiserte vinproduktet, skal skilles visuelt fra de andre bestanddelene som tilsettes. Ingrediensene i vinrankeproduktene bør derfor angis i parentes, etter begrepet "vin" eller et annet begrep som identifiserer de spesifikke vinrankeproduktene som brukes, mens alle andre ingredienser som tilsettes basisvinrankeproduktene, skal vises utenfor parentesene i synkende rekkefølge av volum eller vekt som registrert på tidspunktet for bruken i fremstillingen av det aromatiserte vinproduktet. som fastsatt i artikkel 18 nr. 1 i forordning (EU) 1169/2011.
Dersom visse bestanddeler tilsettes basisproduktene fra vinranker som brukes til framstilling av aromatisert vinprodukt, bør det imidlertid gjelde særlige regler for angivelse av disse i ingredienslisten.
Med hensyn til samsvar med reglene for angivelse av bestanddeler i vinrankeprodukter og for å lette forståelsen av forbrukerne, er det hensiktsmessig å tillate bruk av uttrykket "concentrated grape must"/"konsentrert druemost» for å betegne både konsentrert druemost og rektifisert konsentrert druemost når de tilsettes vinrankeproduktene som brukes til å framstille det aromatiserte vinproduktet.
Dersom sulfitter, egg og eggbaserte produkter og/eller melk og melkebaserte produkter brukes i produksjonen av aromatiserte vinprodukter, bør de angis på etiketten med betegnelsene som tradisjonelt brukes ved merking av vinrankeprodukter. Disse allergenene skal angis i parentes der de brukes i produksjonen av vinrankeproduktene, mens de skal vises utenfor parentesene der de tilsettes det aromatiserte vinproduktet før tapping.
Av samme grunn er det hensiktsmessig å tillate aromatiserte vinprodukter å bruke de samme piktogrammene som illustrerer sulfitter, egg og eggbaserte produkter og/eller melk og melkebaserte produkter som de som brukes til vinrankeprodukter.
Dersom andre stoffer eller produkter som forårsaker allergi eller intoleranse, tilsettes et aromatisert vinprodukt før tapping, skal de framlegges i samsvar med artikkel 21 nr. 1 i forordning (EU) 1169/2011.
Dersom både sulfitter, egg- og eggbaserte produkter og/eller melk og melkebaserte produkter brukes i vinrankebasisproduktene og tilsettes aromatisert vinprodukt før tapping, bør de angis bare én gang på pakningen eller på en etikett som er vedlagt denne, etter betegnelsen «inneholder» dersom den fullstendige listen over bestanddeler framlegges elektronisk.
Visse tilsetningsstoffer som brukes som emballasjegasser (karbondioksid, argon og nitrogen), har som hovedformål å fortrenge oksygen under tapping av aromatiserte vinprodukter, men de blir ikke en del av produktet som forbrukes. Ettersom deres angivelse i ingredienslisten kan forvirre forbrukerne med hensyn til det aromatiserte vinproduktets sanne natur og sammensetning, synes det hensiktsmessig å erstatte dem med et spesifikt bestemt som beskriver deres funksjon ved å bruke begrepet "bottled in a protective atmosphere"/"tappet på flaske i en beskyttende atmosfære".
På grunn av plikten til å liste opp ingrediensene fra 8. desember 2023 i samsvar med artikkel 6 femte ledd i forordning (EU) 2021/2117, er det av Kommisjonen ansett hensiktsmessig å tillate uttømmelse av lagre av aromatiserte vinprodukter som er merket i samsvar med artikkel 6a nr. 1 bokstav b) i forordning (EU) 251/2014 mellom 8. desember 2023 og 18. februar 2024.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av forordningen i norsk rett medfører behov for endring i forskrift 11. oktober 2006 nr. 1148 om alkoholsterke og aromatiserte drikker mv. § 4.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Ettersom det ikke produseres aromatiserte vinprodukter i Norge, kan Mattilsynet ikke se at gjennomføring av forordningen i norsk rett vil kunne medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning verken for norske virksomheter, myndighetene eller samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet.
Vurdering
Mattilsynet mener at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
Forordning 2024/585 kan ikke innlemmes før også Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2021/2117, som blant annet endrer forordning (EU) 251/2014 om beskyttede betegnelser for aromatiserte vinprodukter, blir innlemmet. Europaparlaments- og rådsforordning 2024/1143, som samler alt regelverk om beskyttede betegnelser på forskjellige områder, inkludert det som gjelder for aromatiserte vinprodukter (samt for vin, sprit og næringsmidler) innebærer at både forordning 2021/2117 og forordning 2024/585 må avvente innlemmelsen av denne.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.