ESA tar Norge til EFTA-domstolen for begrensninger av EØS-regler om etableringsfrihet for banker og andre finansforetak
EØS-tilsynet ESA besluttet 27. september 2023 å bringe Norge inn for EFTA-domstolen. Norge har – gjennom å opprettholde et autorisasjonskrav til å etablere datterselskaper av norske finansinstitusjoner i andre EØS-stater – brutt med EØS-regelverket, ifølge ESA.
Gjeldende norsk lovgivning pålegger et norsk finansforetak å melde fra til Finanstilsynet om etablering av et datterselskap i annen EØS-stat. I tillegg skal de melde fra til Finanstilsynet dersom de oppnår eierskap på ti prosent eller mer av kapitalen, eller stemmene i et finansforetak i en annen EØS-stat. Det samme gjelder erverv som øker den kvalifiserte eierandelen til 20 prosent eller mer av kapitalen eller stemmene i et annet foretak.
Ifølge norsk lov kan Finanstilsynet sette vilkåret eller gi pålegg om at etableringen eller ervervet ikke skal gjennomføres. Etter ESAs syn innebærer derfor denne varslingsordningen en effektiv vetorett for Finanstilsynet, som reelt sett er et autorisasjonskrav. ESA fastholder i sin grunngitte uttalelse sin tidligere konklusjon om at den endrede lovgivningen er i strid med EØS-reglene og utgjør en uberettiget begrensning av etableringsfriheten. EØS-reglene sier at i utgangspunktet skal slik tillatelse søkes av myndigheten i det EØS-landet hvor datterselskapet etableres.
Bakgrunnen for saken er at vurderingskriteriene og saksbehandlingsreglene for erverv eller økning av eierandeler i finanssektoren er fullharmonisert i EØS-området. Dette sikrer at foreslåtte overtakelser av eierandeler behandles likt innenfor hele EU/EØS og på tvers av sektorer. Statene kan derfor ikke innføre krav som går utover det som følger av EØS-retten.
Saken tas nå til EFTA-domstolen basert på den tidligere dialogen mellom ESA og Norge, og prosessen videre. I oktober 2022 ble det sendt et formelt åpningsbrev til Norge som påpekte at autorisasjonskravet for banker og andre finansforetak for å etablere datterselskap i andre EØS-land, som fastsatt i finansforetaksloven, er i strid med EØS-reglene.
Videre ble det i april 2023 gitt en grunngitt uttalelse til Norge i saken. Norge har ikke iverksatt nødvendige tiltak som respons på ESAs overtredelsessak.
Dagens beslutning om å henvise saken til EFTA-domstolen er det tredje og siste trinnet i den formelle traktatsbruddprosedyren. Det vil nå være opp til EFTA-domstolen å avgjøre saken.
ESAs beslutning kan leses her.
Hentet fra ESAs pressemelding 27.9.2023.