BNI-forordningen 2019: harmonisering av bruttonasjonalinntekten etter markedspriser (revisjon)
Gjennomføringsrapport lagt fram av Kommisjonen 19.12.2022
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 27.5.2019)
Sammendrag av innhold
Rammeverket for harmonisering av brutto nasjonalinntekt etter markedspriser er i dag regulert i rådsdirektiv nr. 89/130. Ved ny forordning (EU) nr. 2019/516 oppheves denne og kommisjonsforordning nr. 1287/2003, begge i dag innlemmet i EØS-avtalen vedlegg XXI (Statistikk).
Brutto nasjonalinntekt (BNI) utgjør beregningsgrunnlaget for landenes andel egne inntekter i EUs generelle budsjett. Det er behov for å gjøre dette aggregatet ytterligere sammenliknbart, pålitelig og fullstendig. Det er avgjørende at BNI data er sammenlignbare på tvers av land, og at relevante definisjoner og regnskapsregler i europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 549/2013 om det europeiske nasjonal- og regionalregnskapssystem i den europeiske union (ESA 2010) overholdes. Forordning (EU) nr. 549/2013 er innlemmet i EØS-avtalens vedlegg XXI (statistikk) med noen tilpasninger for Norge, og et hovedformål med den nye forordningen er å tilpasse rapporteringen til ESA 2010.
Forordningen er av teknisk karakter og beskriver blant annet at BNI skal defineres i samsvar med ESA 2010, frister og innholdet i rapportering til Eurostat, påkrevd dokumentasjon i form av en oversikt av kilder og metoder som er anvendt i beregningen av BNI og komponentene i BNI i samsvar med ESA2010 samt kommisjonen sine prosedyrer for kontrollering av beregningene ved BNI komitteen.
Forordningen gir også kommisjonen ved Eurostat myndighet til å vedta delegerte forordninger under bestemte betingelser.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Statistisk sentralbyrå har deltatt i drøftingene av forordningen. Forordningen vil bli gjennomført i forskrift til statistikkloven.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Konsekvensene er begrenset og vil bli dekket innenfor Statistisk sentralbyrås alminnelige budsjett.
Sakkyndige instansers merknader
Forslaget har vært vurdert av Statistisk sentralbyrå, som finner det relevant og akseptabelt.
Status
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-landene