Godkjenning av taurin m.fl. som fôrtilsetning til alle dyrearter (unntatt katter og hunder for L-cystein-hydroklorid-monohydrat)
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2018/249 av 15. februar 2018 om godkjenningen av taurin, beta-alanin, L-alanin, L-arginin, L-asparaginsyre, L-histidin, D,L-isoleucin, L-leucin, L-fenylalanin, L-prolin, D,L-serin, L-tyrosin, L-metionin, L-valin, L-cystein, L-cystein-hydroklorid-monohydrat, glycin, mononatrium-glutamat og L-glutaminsyre som fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter og L-cystein-hydroklorid-monohydrat til alle dyrearter unntatt katter og hunder
Commission Implementing Regulation (EU) 2018/249 of 15 February 2018 concerning the authorisation of taurine, beta-alanine, L-alanine, L-arginine, L-aspartic acid, L-histidine, D,L-isoleucine, L-leucine, L-phenylalanine, L-proline, D,L-serine, L-tyrosine, L-methionine, L-valine, L-cysteine, L-cysteine hydrochloride monohydrate, glycine, monosodium glutamate and L-glutamic acid as feed additives for all animal species
Norsk forskrift kunngjort 22.5.2018
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.5.2018)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder regodkjenning av 18 aromastoffer som fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter, og ett for alle dyrearter utenom katter og hunder. Dette aromastoffet tilhører kjemisk gruppe 34 (aminosyrer). Preparatene er søkt regodkjent i kategorien «sensoriske tilsetningsstoffer», i gruppen «aromastoffer». Aromastoffer forsterker lukten eller smaken av fôrvaren de tilsettes.
Stoffene er vurdert av EFSA å være trygt for dyrehelse, human helse, og miljøet, og er godkjente smaksstoffer i mat med dokumentert effekt. Det er ikke tilgjengelig informasjon om stammer av mikroorganismer for produksjon av disse aminosyrene, og de kan bare være produsert ved kjemisk syntese eller ved proteinhydrolyse. Stoffene er ikke foreslått godkjent for tilsetning i vann, da det er vanskelig å kontrollere dose brukt sammen med fôr.
Ved merking av stoffene skal det oppgis anbefalinger for største innhold av aktivt stoff i fullfôr til alle dyrearter, men det er ingen krav til minimums- eller maksimumsgrenser. Smaksstoffet tilsettes fôret i form av en premiks, og den består ofte av mange smaksstoffer. Om anbefalt maksgrense overskrides, skal stoffet tilsvarende andre smaksstoffgrupper deklareres med id.nr., navn og tilsatt mengde av det aktive stoffet. Siden det er regodkjenning blir det gitt en overgangsperiode.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten medfører endringer i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder regodkjenning av 18 aromastoffer som fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter, og ett for alle dyrearter utenom katter og hunder. Dette aromastoffet tilhører kjemisk gruppe 34 (aminosyrer). Preparatene er søkt regodkjent i kategorien «sensoriske tilsetningsstoffer», i gruppen «aromastoffer». Aromastoffer forsterker lukten eller smaken av fôrvaren de tilsettes.
Stoffene er vurdert av EFSA å være trygt for dyrehelse, human helse, og miljøet, og er godkjente smaksstoffer i mat med dokumentert effekt. Det er ikke tilgjengelig informasjon om stammer av mikroorganismer for produksjon av disse aminosyrene, og de kan bare være produsert ved kjemisk syntese eller ved proteinhydrolyse. Stoffene er ikke foreslått godkjent for tilsetning i vann, da det er vanskelig å kontrollere dose brukt sammen med fôr.
Ved merking av stoffene skal det oppgis anbefalinger for største innhold av aktivt stoff i fullfôr til alle dyrearter, men det er ingen krav til minimums- eller maksimumsgrenser. Smaksstoffet tilsettes fôret i form av en premiks, og den består ofte av mange smaksstoffer. Om anbefalt maksgrense overskrides, skal stoffet tilsvarende andre smaksstoffgrupper deklareres med id.nr., navn og tilsatt mengde av det aktive stoffet. Siden det er regodkjenning blir det gitt en overgangsperiode.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten medfører endringer i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.