Godkjenning av L-arginin som tilsetningstoff i fôrvarer for alle dyrearter
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/12 av 3. januar 2019 om godkjenning av L-arginin som tilsetningsstoff i fôrvarer for alle dyrearter
Commission Implementing Regulation (EU) 2019/12 of 3 January 2019 concerning the authorisation of L-arginine as a feed additive for all animal species
Norsk forskrift kunngjort 26.4.2019
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.6.2019)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning et preparat av aminosyren L-arginin produsert av to ulike genmodifisert stammer av mikroorganismer. Det er søkt godkjenning både som ernæringsmessig tilsetningsstoff og sensorisk tilsetningsstoff. Som ernæringsmessig tilsetningsstoff er det også søkt godkjent til bruk i drikkevann. Som sensorisk tilsetningsstoff skal det merkes med anbefalt størsteinnhold. Det ble ikke funnet rester av den genmodifiserte organismen eller rekombinant DNA. Produktet møter EFSA sine QPS kriterier (ikke gentoksisk og ikke resistent mot antibiotika). EFSA vurderer preparatet å være trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. Som ernæringsmessig tilsetningsstoff er det en effektiv aminosyrekilde til alle dyr. Som sensorisk tilsetningsstoff antas det å ha samme effekt som i mat.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning et preparat av aminosyren L-arginin produsert av to ulike genmodifisert stammer av mikroorganismer. Det er søkt godkjenning både som ernæringsmessig tilsetningsstoff og sensorisk tilsetningsstoff. Som ernæringsmessig tilsetningsstoff er det også søkt godkjent til bruk i drikkevann. Som sensorisk tilsetningsstoff skal det merkes med anbefalt størsteinnhold. Det ble ikke funnet rester av den genmodifiserte organismen eller rekombinant DNA. Produktet møter EFSA sine QPS kriterier (ikke gentoksisk og ikke resistent mot antibiotika). EFSA vurderer preparatet å være trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. Som ernæringsmessig tilsetningsstoff er det en effektiv aminosyrekilde til alle dyr. Som sensorisk tilsetningsstoff antas det å ha samme effekt som i mat.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.