Tillatelse til omsetning av 2'-fukosyllaktose og difukosyllaktose-blanding som ny mat
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/1979 av 26. november 2019 om tillatelse til å bringe en blanding av 2'-fukosyllaktose og difukosyllaktose i omsetning som et nytt næringsmiddel i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2283, og om endring av Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Commission Implementing Regulation (EU) 2019/1979 of 26 November 2019 authorising the placing on the market of 2'-Fucosyllactose/Difucosyllactose mixture as a novel food under Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council and amending Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470
Norsk forskrift kunngjort 29.9.2020
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.1.2020)
Sammendrag av innhold
Utkastet til rettsakt godkjenner en blanding av 2’-fukosyllaktose og difukosyllaktose som ny mat-ingrediens i ulike matvarekategorier inkludert næringsmidler til spedbarn og småbarn, næringsmidler til spesielle medisinske formål og kosttilskudd. Målgruppen er den generelle befolkningen. For kosttilskudd inkluderer ikke målgruppen spedbarn.
Ny mat-ingrediensen vil ved rettsakten føres opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), med de gitte bruksbetingelsene (målgruppe, matvarekategorier, maksimumsgrenser, spesifikk betegnelse og merkekrav) i tabell 1 og spesifikasjonene i tabell 2.
Unionslisten over ny mat ble vedtatt den 20. desember 2017 og trådte i kraft 19. januar 2018. Unionslisten kan endres ved å tilføye eller fjerne en ny mat, eller tilføye, endre eller fjerne bruksbetingelser, spesifikasjoner, merkekrav eller krav om overvåking. Vilkåret for godkjenning og oppføring av ny mat i unionslisten, er at næringsmiddelet ikke utgjør en helsefare, at bruken av næringsmiddelet ikke villeder forbrukeren eller er ernæringsmessig ugunstig for forbrukeren. Endringer i unionslisten skjer ved forordninger.
EFSA konkluderte i en risikovurdering publisert 11. juni 2019 konkludert med at blandingen av 2’-fukosyllaktose og difukosyllaktose er trygt ved de bruksbetingelsene som søkeren har foreslått. Godkjenningen av blandingen av 2’-fukosyllaktose og difukosyllaktose har grunnlag i uttalelsen fra EFSA.
Det innvilges databeskyttelse for konkrete studier i 5 år fra rettsakten vedtas. Databeskyttelsen innebærer at EFSA ikke kan bruke disse studiene for å vurdere andre søkere i en periode på fem år fra endringsforordningen trer i kraft, og at produktet i de 5 årene databeskyttelsen varer bare er godkjent omsatt på markedet av den aktuelle søkeren, eller aktører som søkeren har gjort avtale med.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS relevant og akseptabelt.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU. Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA - statene.
Sammendrag av innhold
Utkastet til rettsakt godkjenner en blanding av 2’-fukosyllaktose og difukosyllaktose som ny mat-ingrediens i ulike matvarekategorier inkludert næringsmidler til spedbarn og småbarn, næringsmidler til spesielle medisinske formål og kosttilskudd. Målgruppen er den generelle befolkningen. For kosttilskudd inkluderer ikke målgruppen spedbarn.
Ny mat-ingrediensen vil ved rettsakten føres opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), med de gitte bruksbetingelsene (målgruppe, matvarekategorier, maksimumsgrenser, spesifikk betegnelse og merkekrav) i tabell 1 og spesifikasjonene i tabell 2.
Unionslisten over ny mat ble vedtatt den 20. desember 2017 og trådte i kraft 19. januar 2018. Unionslisten kan endres ved å tilføye eller fjerne en ny mat, eller tilføye, endre eller fjerne bruksbetingelser, spesifikasjoner, merkekrav eller krav om overvåking. Vilkåret for godkjenning og oppføring av ny mat i unionslisten, er at næringsmiddelet ikke utgjør en helsefare, at bruken av næringsmiddelet ikke villeder forbrukeren eller er ernæringsmessig ugunstig for forbrukeren. Endringer i unionslisten skjer ved forordninger.
EFSA konkluderte i en risikovurdering publisert 11. juni 2019 konkludert med at blandingen av 2’-fukosyllaktose og difukosyllaktose er trygt ved de bruksbetingelsene som søkeren har foreslått. Godkjenningen av blandingen av 2’-fukosyllaktose og difukosyllaktose har grunnlag i uttalelsen fra EFSA.
Det innvilges databeskyttelse for konkrete studier i 5 år fra rettsakten vedtas. Databeskyttelsen innebærer at EFSA ikke kan bruke disse studiene for å vurdere andre søkere i en periode på fem år fra endringsforordningen trer i kraft, og at produktet i de 5 årene databeskyttelsen varer bare er godkjent omsatt på markedet av den aktuelle søkeren, eller aktører som søkeren har gjort avtale med.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS relevant og akseptabelt.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU. Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA - statene.