Tillatelse til endring av spesifikasjonene for frøolje fra koriander som ny mat
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/2165 av 17. desember 2019 om tillatelse til å endre spesifikasjonene for det nye næringsmiddelet korianderfrøolje fra Coriandrum sativum i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2283, og om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Commission Implementing Regulation (EU) 2019/2165 of 17 December 2019 authorising the change of the specifications of the novel food coriander seed oil from Coriandrum sativum under Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council and amending Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470
Norsk forskrift kunngjort 21.12.2020
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 19.2.2020)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner endring av spesifikasjonene for korianderfrøolje fra Coriandrum sativum i unionslisten over ny mat. Korianderfrøolje er tidligere godkjent som ny mat, og inngår i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470).
Forordningen godkjenner endring av minimumsnivået for oleinsyre (oljesyre) i spesifikasjonen fra 8% til 7%. Endringene i spesifikasjonen påvirker ikke risikovurderingen som opprinnelig ble gjennomført.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdig med sin vurdering.
Vurdering
Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS - relevant og akseptabelt.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner endring av spesifikasjonene for korianderfrøolje fra Coriandrum sativum i unionslisten over ny mat. Korianderfrøolje er tidligere godkjent som ny mat, og inngår i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470).
Forordningen godkjenner endring av minimumsnivået for oleinsyre (oljesyre) i spesifikasjonen fra 8% til 7%. Endringene i spesifikasjonen påvirker ikke risikovurderingen som opprinnelig ble gjennomført.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdig med sin vurdering.
Vurdering
Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS - relevant og akseptabelt.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.