Kommisjonsbeslutning (EU) 2020/503 av 3. april 2020 om endring av avgjerd 2014/312/EU for å utvide unntaket for sinkoksid slik at det vert tillate å nytte dette stoffet som stabilisator i konserveringsmiddel «til bruk i emballasje» og i «fargepastaer»
Kriterier for tildeling av EUs miljømerke til maling og lakk: endringsbestemmelser om utvidelse av unntaket for sinkoksid som konserverende stabiliseringsmiddel
EØS-komitebeslutning 11.12.2020 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 27.5.2020)
Sammendrag av innhold
Kommisjonens beslutning 2014/312/EU som ble vedtatt 28. mai 2014 fastsetter kriterier for miljømerking med EU Ecolabel for malingsprodukter. Det er her satt en rekke miljøkrav for bruken av klassifiserte kjemikalier, deriblant sinkoksid (ZnO). Sinkoksid er i henhold til dette vedtaket tillatt brukt som konserveringsmiddel av malingsfilmen i utendørs maling i kombinasjon med andre konserveringsmidler for å forhindre sopp og bakterievekst.
Flere nasjonale ansvarlige organer (Competent Bodies) har hevdet at unntaket for bruk av ZnO også må gjøres gjeldende for konservering av maling i beholdere for å forhindre bakterievekst i vannbaserte malinger for innendørs og utendørs bruk. Kommisjonens vedtak 2020/503/EU av 3. april 2020 tillater sinkoksid til dette bruk, samt til konservering av fargepasta.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Innlemmelse av kriteriedokumentene i EØS-avtalen vil ikke få rettslige konsekvenser siden bruk av merket er frivillig. Rettsakten grupperes i gruppe 3 (Rettsakter som ikke har konsekvenser for norsk lovgivning).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Innlemmelse av kriteriedokumentene i EØS-avtalen vil ikke få økonomiske eller administrative konselvenser siden bruken av merket er frivillig.
Sakkyndige instansers merknader
Stiftelsen Miljømerking har ingen merknader til rettsakten som anses å være EØS-relevant og akseptabel, og som anbefales innlemmet i EØS-avtalen.
Vurdering
Da saken går etter hurtigprosedyren er den ikke forelagt Spesialutvalget for forbrukersaker. Rettsakten er imidlertid forelagt Klima- og miljødepartementet. Rettsakten anses EØS-relevant og akseptabel og anbefales innlemmet i EØS-avtalen.
Status
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.