Kommisjonsforordning (EU) 2020/763 av 9. juni 2020 om endring av vedlegget til forordning (EU) nr. 231/2012 om fastsettelse av spesifikasjoner for tilsetningsstoffer i næringsmidler oppført i vedlegg II og III til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 med hensyn til spesifikasjoner for trikalsiumfosfat (E 341 (iii))
Tilsetningsforordningen: endringsbestemmelser om trikalsiumfosfat
Norsk forskrift kunngjort 16.2.2021
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 23.6.2020)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer spesifikasjonene til tilsetningsstoffet tri-kalsiumfosfat (E 341 (iii)).
Søknaden om endrede spesifikasjoner for tri-kalsiumfosfat ble sendt kommisjonen i september 2018. De nåværende spesifikasjonene fastsetter at tri-kalsiumfosfat (E 341 (iii)) oppnås i en totrinns prosess. Først blir kalsiumkarbonat kalsinert til kalsiumhydroksid, så blir kalsiumhydroksid nøytralisert fosforsyre for å danne tri-kalsiumfosfat. Søkeren ber om at direkte nøytraliseringen av kalsiumkarbonat med fosforsyre for å danne tri-kalsiumfosfat blir inkludert som et alternativ. Søker hevder at den nye produksjonsmetoden reduserer energibruken, og gir en mer bærekraftig produksjonsprosess.
Den foreslåtte endringen av spesifikasjonene for tri-kalsiumfosfat (E 341 (iii)) vil ikke medføre noen økt helsemessig risiko av betydning.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for hverken myndighet, næring eller forbruker.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdig med sin vurdering.
Vurdering
Den aktuelle oppdateringen har ingen økt helsemessig risiko og derfor er det ikke hentet inn noen risikovurdering fra EFSA.
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.