Godkjenning av utvidelse av bruksbetingelsene for xylo-oligosakkarider som ny mat
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2020/916 av 1. juli 2020 om tillatelse til å utvide bruksområdet for xylo-oligosakkarider som et nytt næringsmiddel i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2283, og om endring av Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Commission Implementing Regulation (EU) 2020/916 of 1 July 2020 authorising the extension of use of xylo-oligosaccharides as a novel food under Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council and amending Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470
Norsk forskrift kunngjort 21.12.2020
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.10.2020)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner utvidelse av bruksbetingelsene for xylo-oligosakkarid (XOS).
XOS er tidligere godkjent som ny mat (forordning (EU) 2018/1648), og inngår i unionslisten over ny mat (forordning (EU) 2017/2470). XOS kan brukes i flere ulike matvarekategorier, inkludert brød, yoghurt, kjeks.
Forordningen godkjenner XOS som ny mat-ingrediens også i kosttilskudd til den generelle voksne befolkningen, med en maksimum daglig dose på 2 g/dag.
EFSA publiserte en risikovurdering av XOS 27. juni 2018, hvor de konkluderte med at XOS var trygt innenfor et samlet inntak på 10-12 g/dag hos voksne. Det foreligger med dette grunnlag for utvidelsen til kosttilskudd for voksne.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS relevant og akseptabelt.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU. Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA - statene.
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner utvidelse av bruksbetingelsene for xylo-oligosakkarid (XOS).
XOS er tidligere godkjent som ny mat (forordning (EU) 2018/1648), og inngår i unionslisten over ny mat (forordning (EU) 2017/2470). XOS kan brukes i flere ulike matvarekategorier, inkludert brød, yoghurt, kjeks.
Forordningen godkjenner XOS som ny mat-ingrediens også i kosttilskudd til den generelle voksne befolkningen, med en maksimum daglig dose på 2 g/dag.
EFSA publiserte en risikovurdering av XOS 27. juni 2018, hvor de konkluderte med at XOS var trygt innenfor et samlet inntak på 10-12 g/dag hos voksne. Det foreligger med dette grunnlag for utvidelsen til kosttilskudd for voksne.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS relevant og akseptabelt.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU. Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA - statene.