Harmoniserte konsumprisindekser: gjennomføringsbestemmelser
EØS-komitebeslutning 8.12.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 6.7.2022
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 10.12.2020)
Sammendrag av innhold
Formålet med forordningen er å fastslå metode og tekniske forhold vedrørende den harmoniserte konsumprisindeks (HKPI) og boligprisindeks (HPI) innenfor rammene gitt av basisrettsakten, forordning (EU) 2016/762. Detaljert metode for HKPI og HPI har tidligere vært regulert av i alt 20 forordninger knyttet til basisrettsakten. Denne implementerende forordningen sammen med basisrettsakten erstatter og integrerer dermed innholdet fra disse forordningene i en samlet forordning.
Forordningen inneholder en rekke definisjoner som styrer beregning av HKPI. Videre beskriver forordningen hvordan vekter skal beregnes, utvalgstrekking samt behandling av prisobservasjoner, erstatningsvarer kvalitetsjustering, rabatter med mere. Forordningen beskriver også under hvilke forhold reviderte prisindekser skal publiseres og rapporteres til Eurostat. Forordningen fastslår også metode for å beregne HKPI med konstante avgifter (HKPI-CT), hvilke forbrukstyper som skal dekkes av boligprisindeksen og selveieres boligkonsum innenfor HKPI.
Forordningen fastslår at vektene for HKPI skal beregnes basert på utgiftsandeler fra nasjonalregnskapet. Forordningens vedlegg beskriver hva utgifter til privat konsum basert på nasjonalregnskapet (i henhold til «European System of National Accounts» – ESA2010) omfatter og som videre skal brukes til å spesifisere vektene (utgiftsandelene) brukt i HKPI, samt evaluering av kvaliteten på disse.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Norge ved Statistisk sentralbyrå har vært med i arbeidet av utformingen av forslaget. Forordningen vil bli gjennomført i norsk rett i forskrift til statistikkloven.
Økonomiske og administrative konsekvenser
De økonomiske og administrative konsekvensene ansees å være begrensede og vil bli dekket innenfor Statistisk sentralbyrås alminnelige budsjett.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Statistisk sentralbyrå, som finner den relevant og akseptabel.
Status
Forordningen er til vurdering i EØS/EFTA-landene.