Økologiforordningen: endringsbestemmelser om sertifikatet som bekrefter overenstemmelse med reglene
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 14.6.2023
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 5.9.2023)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer forordning (EU) 2018/848 vedlegg VI, som omfatter regler og modell for utforming av et økologisertifikat i EØS-området. Økologisertifikatet viser en oversikt over hvilke aktiviteter den økologiske virksomheten har godkjenning for. Hovedformålet med sertifikatet er å bekrefte at virksomheten gjennomfører disse aktivitetene i samsvar med økologiregelverket. Sertifikatene oppdateres årlig av kontrollorganet i forbindelse med den årlige kontrollen av de økologiske virksomhetene. Økologisertifikatene er elektronisk tilgjengelig i Traces, og i forordning (EU) 2023/207 er det en endring i malen for økologisertifikatet med en ny referanse til bruk av kvalifisert elektronisk signatur ("e-seal") ved signering av økologisertifikatene i boks 7.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten vil bli gjennomført som en endringsforskrift til forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter, akvakulturprodukter, næringsmidler og fôr (økologiforskriften).
Endringsforskriften endrer § 2 i økologiforskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Nye regler som gjennomføres ved forordning (EU) 2023/207 vurderes til ikke å medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av vesentlig betydning for norske virksomheter eller myndigheter. Det er gjennomført en mindre endring i modellen for utforming av økologisertifikatet med en henvisning til bruk av kvalifisert elektronisk signatur ved signering av sertifikatene. Kontrollorganet Debio i Norge er i prosess med å få tilgang på en slik elektronisk signatur (behovet er meldt til DG Sante), og vil bli tatt i bruk innen fristen (01.07.2023).
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet, der relevante departement og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.