Godkjenning av ekstrakt av saponifisert paprika som tilsetningsstoff i fôrvarer til visse fjørfe
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2020/1418 av 6. oktober 2020 om godkjenning av orsåpa ekstrakt av paprika (Capsicum annuum) (capsantin) som tilsetjingsstoff i fôrvarer til slaktekyllingar, mindre utbreidde fjørfeartar meinte for slakt, verpehøner og mindre utbreidde fjørfeartar meinte for eggproduksjon
Commission Implementing Regulation (EU) 2020/1418 of 6 October 2020 concerning the authorisation of saponified paprika (Capsicum annuum) extract (capsanthin) as a feed additive for chickens for fattening, minor poultry species for fattening, laying hens and minor poultry species for laying
Norsk forskrift kunngjort 22.2.2021
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 19.11.2020)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder ekstrakt fra spansk pepper (Capsium annuum) som var godkjent som fargestoff for fjørfe for slakt og egglegging etter gammelt regelverk (direktiv 70/524/EEC), og nå er regodkjent etter nytt regelverk. Hovedinnholdet i ekstraktet er capsantin, et karotenoid som gir rødfarge. Fargestoffet gir farge til eggeplommen og skinnet på fjørefe. EFSA vurderer ekstraktet å være trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø, under gitte betingelser for bruk (40 mg/kg). Det er presisert at det totale innholdet av karatenoider og/eller xanthophyller ikke skal overskride 80 mg/kg fullfôr.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder ekstrakt fra spansk pepper (Capsium annuum) som var godkjent som fargestoff for fjørfe for slakt og egglegging etter gammelt regelverk (direktiv 70/524/EEC), og nå er regodkjent etter nytt regelverk. Hovedinnholdet i ekstraktet er capsantin, et karotenoid som gir rødfarge. Fargestoffet gir farge til eggeplommen og skinnet på fjørefe. EFSA vurderer ekstraktet å være trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø, under gitte betingelser for bruk (40 mg/kg). Det er presisert at det totale innholdet av karatenoider og/eller xanthophyller ikke skal overskride 80 mg/kg fullfôr.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.