Kjemikaliedirektivet REACH: endringsbestemmelser om per- og polyfluorerte stoffer (PFAS) i brannskum
EØS-notat offentliggjort 23.10.2020
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.8.2023)
Beskrivelse
Sammendrag av innhold:
Per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) er en gruppe menneskeskapte kjemiske stoffer med høyt innhold av fluor. Det er anslått at det finnes mer enn ti tusen ulike PFAS forbindelser i denne stoffgruppen. PFAS er miljøgifter og blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. Stoffene er svært stabile og brytes i liten grad ned i miljøet og blir derfor værende i miljøet i veldig lang tid og kalles gjerne "forever chemicals". Samtidig kan stoffene hope seg opp i organismer og noen er mobile i vannmiljøet. Det fører til at mennesker kan få i seg disse stoffene via mat og drikkevann. Flere av PFASene har blitt funnet å ha negative effekter på helse og miljø. De samlede helsekostnadene som følger av PFAS-eksponering i EU/EØS har blitt estimert til 52 – 84 milliarder euro i året i en nordisk studie.
PFAS brukes blant annet i brannskum som brukes til å slukke branner i flytende brennstoff som oljer, alkohol mv. PFAS-holdig brannskum anvendes av industrielle virksomheter (bl.a. olje og gass), flyplasser, skipsfart, forsvaret, brannetater og på brannøvingssteder. Bruk av PFAS-holdig brannskum er den største kilden for utslipp av PFAS til miljøet og har ført til forurensing av jord og drikkevann. Opprydding av forurensninger er teknisk vanskelig og svært kostbart.
Norge har et nasjonalt mål om å redusere utslipp og bruk av kjemikalier som utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø. Noen PFAS som PFOS og PFOA er allerede forbudt i brannskum, og det er fare for at disse stoffene erstattes med andre problematiske PFASer i brannskum. Derfor leverte det europeiske kjemikaliebyrået (Echa) i januar 2022 forslag om å forby hele stoffgruppen PFAS for bruk i brannskum.
Forslaget omfatter at eksport, bruk og salg av PFAS som stoff, bestanddel i andre stoffer og i stoffblandinger brukt i brannskumkonsentrat blir forbudt i EU og EØS-området. Foreslått grenseverdi er 1 mg/L (= 1 ppm) for total konsentrasjon av PFAS. Overgangstidene som gjelder før forbudet trer i kraft varierer fra 18 måneder til 10 år for ulike bruksområder. For øvrige detaljer vises til selve restriksjonsforslaget. Endelig vedtak i saken er forventet tidligst i 2024 av Europakommisjonen.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Hovedrettsakten, forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og godkjenning av samt begrensninger for kjemikalier (Reach), er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett ved REACH-forskriften. Gjennomføring av nye forordninger skjer ved endringer i denne forskriften. Dette gjelder også endringer i forordninger som tilhører Reach.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Restriksjonsforslaget er utviklet for å begrense salg, import, og bruk av PFASer alene og i stoffblandinger i brannskumkonsentrat over en viss konsentrasjon. Dette vil ha konsekvenser for næringslivet som må omstille seg til bruk av andre stoffer eller teknologier. Det er allerede fluorfrie brannskum tilgjengelige og i bruk for mange anvendelser.
Endringen styrker eksisterende EU-regelverk og vil gi økt beskyttelse av helse og miljø. Den samlede innstrammingen av kjemikaliepolitikken i Europa forventes på lengre sikt å medføre en betydelig reduksjon i omfanget av skader som kan knyttes til kjemikaliebruk i Europa.
Samfunnets kostnader uten en regulering er vurdert til å overstige kostnadene ved å innføre en restriksjon for PFAS i brannskum. Høye samfunnsøkonomiske kostnader følger av stoffenes persistens og lange levetid i miljøet.
Sakkyndige instansers merknader
Norge deltar aktivt i arbeidet i EU knyttet til regelverket, blant annet i komiteer og ekspertgrupper i Europakommisjonen og kjemikaliebyrået Echa. Forslaget har vært på en internasjonal høring i 2022. Behandlingen i de relevante vitenskapelige komiteene er i ferd med å fullføres. Norske aktører har hatt anledning til å sende inn sine kommentarer.
Vurdering
I Handlingsplan for ein giftfri kvardag 2021–2024 framheves utfasing av PFAS. Forslaget om å forby PFAS i brannskum i EU/EØS er dermed i tråd med norsk politikk på kjemikalieområdet.
Status
Forslaget om forbud vil innebære en endring av Reach, og skal gjelde i hele EU og EØS. Selve forslaget, restriksjonsrapporten, ble levert til det europeiske kjemikaliebyrået (Echa) 14. januar 2022. Rapporten ble behandlet i de vitenskapelige komiteene til Echa, samtidig som forslaget ble sendt på høring slik at ulike interessenter kunne gi sine innspill (23. mars – 23. september 2022). Når komiteenes vurdering er klar, sendes forslaget videre til Europakommisjonen for avgjørelse, og endelig vedtak forventes i 2024. Hvis vedtatt, vil reguleringen bli tatt inn i norsk regelverk på vanlig måte som for det europeiske kjemikalieregelverket.