Godkjenning av L-glutamin produsert av C. glutamicum KCCM BP-02524 som tilsetningsstoff i fôrvarer til alle dyrearter
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2020/1796 av 30. november 2020 om godkjenning av L-glutamin framstilt av Corynebacterium glutamicum NITE BP-02524 som tilsetjingsstoff i fôr til alle dyreartar
Commission Implementing Regulation (EU) 2020/1796 of 30 November 2020 concerning the authorisation of L-glutamine produced by Corynebacterium glutamicum NITE BP-02524 as a feed additive for all animal species
Norsk forskrift kunngjort 16.7.2021
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 21.5.2021)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning av aminosyren L-gultamin produsert ved hjelp av en genmodifisert stamme av Corynebacterium glutamicum (NITE BP-02524). Det er godkjent som ernæringsmessig tilsetningsstoff og aromastoff i fôr for alle dyr. Det er ikke godkjent tilsatt drikkevann. Det er ikke rester av mikroorganismen eller rekombinant DNA i tilsetningsstoffet. EFSA vurderer tilsetningsstoffet å være trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. L-glutamin er en effektiv aminosyrekilde for alle dyr, men for at det skal være effektivt for drøvtyggere må det beskyttes mot degradering i tarmen. Ved bruk som ernæringsmessig tilsetningsstoff skal det merkes med: «Tilsetning av L-glutamin skal sikre at fôret har tilstrekkelig aminosyreprofil, og å unngå mangel på glutamin i kritiske livsstadier.» Anbefalt størsteinnhold ved bruk som aromastoff er 25 mg/kg.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning av aminosyren L-gultamin produsert ved hjelp av en genmodifisert stamme av Corynebacterium glutamicum (NITE BP-02524). Det er godkjent som ernæringsmessig tilsetningsstoff og aromastoff i fôr for alle dyr. Det er ikke godkjent tilsatt drikkevann. Det er ikke rester av mikroorganismen eller rekombinant DNA i tilsetningsstoffet. EFSA vurderer tilsetningsstoffet å være trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. L-glutamin er en effektiv aminosyrekilde for alle dyr, men for at det skal være effektivt for drøvtyggere må det beskyttes mot degradering i tarmen. Ved bruk som ernæringsmessig tilsetningsstoff skal det merkes med: «Tilsetning av L-glutamin skal sikre at fôret har tilstrekkelig aminosyreprofil, og å unngå mangel på glutamin i kritiske livsstadier.» Anbefalt størsteinnhold ved bruk som aromastoff er 25 mg/kg.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.