Dyrehelseforordningen: endringer til utfyllende bestemmelser om bekjempelse og kontroll av visse listeførte sykdommer
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 29.7.2021)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer forordning (EU) 2020/687 som gir utfyllende bestemmelser om forebygging og bekjempelse av listeførte sykdommer. Generelle bestemmelser om forebygging og bekjempelse av listeførte sykdommer, samt listeføring av sykdommer, er gitt i dyrehelseforordningen (EU) 2016/429.
Rettsakten inneholder følgende endringer:
- Spesifisering av helsesertifikat for animalske biprodukter som flyttes ut av restriksjonssoner. Slikt helsesertifikat kreves kun for produkter fra listeførte arter for sykdommen, artikkel 22(5).
- Bestemmelsene i direktiv 2002/60/EF om bekjempelse av afrikansk svinepest og bestemmelsene i direktiv 2000/75/EF om bekjempelse av blåtunge erstattes av nye bestemmelser i forordning (EU) 2020/689. Disse direktivene oppheves derfor fra 21. april 2021, artikkel 112.
- Mindre språklige endringer for å tydeliggjøre enkelte bestemmelser.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten vil gjennomføres i ny dyresykdomsbekjempelsesforskrift og krever endring av denne.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten antas ikke å få konsekvenser for næringen. Krav om at animalske biprodukter fra restriksjonssoner skal ledsages av et helsesertifikat utgjør en administrativ byrde for myndighetene. Presiseringen av at dette kun gjelder animalske biprodukter fra mottagelig art gir en viss lettelse av det opprinnelige kravet. Det er likevel vanskelig å anslå et beløp for denne konsekvensen da det avhenger av sykdom og antall sykdomsutbrudd.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Forflytning av animalske biprodukter fra restriksjonssoner utgjør en risiko for spredning av smitte. For enkelte sykdommer er slik forflytning regulert i gjeldende bestemmelser. Nytt er at det i forordning (EU) 2020/687 gis generelle bestemmelser om dette som gjelder alle sykdommer i kategori A, samt sykdommer i kategori B og C hvor det er godkjent sykdomsfri status eller utryddelsesprogram. Endringen av bestemmelsen er en presisering av at kravet om helsesertifikat ved forflytning av animalske biprodukter ut av restriksjonssoner kun gjelder for animalske biprodukter fra mottakelig art for sykdommen.
Endringen der de gamle direktivene som omhandler håndtering av blåtunge og afrikansk svinepest blir avsluttet og reglene flyttet over i (EU) 2020/689, er uproblematisk.
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.