Begrensninger i bruk av visse farlige stoffer i elektrisk og elektronisk utstyr: unntak for kvikksølv i utladningslamper for spesielle formål
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.7.2022)
Sammendrag av innhold
Direktiv 2011/65/EU (RoHS) fastsetter regler om begrensning av visse farlige stoffer i elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter). Vedlegg I i direktiv 2011/65/EU omfatter stoffer som er unntatt fra restriksjoner i hht 4(1) i direktiv 2011/65/EU.
Kommisjonen har mottatt søknad om å fornye unntak fra RoHS (vedlegg III) som gjelder bruk av kvikksølv i andre utladningslamper for spesielle formål.
Kommisjonen foreslår å fornye unntaket. Kommisjonen foreslår samtidig å begrense virkeområdet og å gi kortere varighet for ett av unntakene. Dette blir gjort for å oppnå en gradvis utfasing av kvikksølv i slike produkter. Kommisjonen begrunner å fornye unntaket med at det ikke finnes gode alternativer tilgjengelig på markedet i dag.
Å gjennomføre direktivet vil føre til at unntaket deles i fire deler, der:
-
unntak nr. 4(f)-I vil være gyldig til 24. februar 2025
-
unntak nr. 4(f)-II, 4(f)-III og 4(f)-IV vil være gyldig til 24. februar 2027
Merknader
Rettslige konsekvenser
Hovedrettsakten, direktiv 2011/65/EU om begrensning av bruk av visse farlige stoffer i elektrisk og elektronisk utstyr, er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført ved produktforskriften kapittel 2a med vedlegg. Gjennomføring av nye rettsakter skjer ved endringer i denne forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Endringen styrker eksisterende EU-regelverk og vil dermed gi økt beskyttelse av helse og miljø. På lengre sikt forventes det at den samlede innstrammingen av kjemikaliepolitikken i Europa vil føre til en betydelig reduksjon i omfanget av skader som kan knyttes til kjemikaliebruk i Europa. De aller fleste norske bedrifter som produserer, omsetter eller benytter kjemikalier i sin produksjon, opererer internasjonalt. Dersom disse bedriftene fortsatt ønsker å ha tilgang til det europeiske markedet, må de oppfylle kravene i det nye EU-regelverket, uavhengig av om reglene gjennomføres i Norge eller ikke. Selve gjennomføringen i norsk regelverk vil derfor ikke føre til administrative eller økonomiske konsekvenser utover de endringene som allerede følger av EUs nye regelverk.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten omfattes av hurtigprosedyren og er derfor ikke behandlet i spesialutvalg.
Dokumenter om endringer i RoHS-direktivet legges ut på hjemmesiden til Miljødirektoratet. Norge deltar aktivt i arbeidet i EU knyttet til regelverket, blant annet i komiteer og ekspertgrupper i EU-kommisjonen. EU-kommisjonen hadde forslaget på internasjonal høring 14. juni 2021 - 12. juli 2021, Electrical equipment - mercury in other discharge lamps for special purposes (RoHS exemption) (europa.eu). Norske aktører hadde mulighet til å kommentere dette. Norge har forslaget på nasjonal høring 08. mars 2022 - 29. april 2022, Produktforskriften kapittel 2A gjennomfører EUs direktiv for elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter), 2011/65/EU (RoHS 2). - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no).
Vurdering
Rettsakten er vurdert å være EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen og endring er gjennomført i norsk regelverk.