Tillatelse til endring av spesifikasjonene for frøolje fra koriander som ny mat
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2021/1319 av 9. august 2021 om godkjenning av endringer i spesifikasjonene for det nye næringsmiddelet korianderfrøolje fra Coriandrum sativum og endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Commission Implementing Regulation (EU) 2021/1319 of 9 August 2021 authorising changes in the specifications of the novel food Coriander seed oil from Coriandrum sativum and amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470
Norsk forskrift kunngjort 18.5.2022
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.5.2022)
Sammendrag av innhold
Korianderfrøolje fra Coriandrum sativum er tidligere godkjent som ny mat under den gamle ny mat-forordningen (EF) nr. 258/97 for bruk i kosttilskudd. Korianderfrøolje fra Coriandrum sativum ble inkludert i unionslisten over ny mat, da denne ble etablert ved forordning (EU) 2017/2470.
Forordningen endrer spesifikasjonen for korianderfrøolje i unionslisten (vedlegg 2): Maksimumsverdien for syreverdien endres fra ≤ 2,5 mg KOH/g olje til ≤ 4 mg KOH/g olje, og fargebeskrivelsen endres fra ‘svak gulaktig farge’ til ‘gulaktig til brun farge’. Dette gjøres for å reflektere den naturlige variasjonen i farge og nivå av frie fettsyrer. Ettersom den økte syreverdien er sammenlignbar med andre spiselige oljer, har Europakommisjonen ikke ansett det nødvendig å be den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) om en risikovurdering.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabelt.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Korianderfrøolje fra Coriandrum sativum er tidligere godkjent som ny mat under den gamle ny mat-forordningen (EF) nr. 258/97 for bruk i kosttilskudd. Korianderfrøolje fra Coriandrum sativum ble inkludert i unionslisten over ny mat, da denne ble etablert ved forordning (EU) 2017/2470.
Forordningen endrer spesifikasjonen for korianderfrøolje i unionslisten (vedlegg 2): Maksimumsverdien for syreverdien endres fra ≤ 2,5 mg KOH/g olje til ≤ 4 mg KOH/g olje, og fargebeskrivelsen endres fra ‘svak gulaktig farge’ til ‘gulaktig til brun farge’. Dette gjøres for å reflektere den naturlige variasjonen i farge og nivå av frie fettsyrer. Ettersom den økte syreverdien er sammenlignbar med andre spiselige oljer, har Europakommisjonen ikke ansett det nødvendig å be den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) om en risikovurdering.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabelt.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.