Kriterier for tildeling av EUs miljømerke til kosmetikkprodukter og dyrepleieprodukter
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 8.12.2021)
Sammendrag av innhold
EU Ecolabel har lenge hatt kriterier for miljømerking av såkalte rinse-off kosmetikkprodukter så som såpe og sjampo. I forbindelse med revisjon av disse ble produktgruppen utvidet til å omfatte alle typer kosmetikkprodukter. I tillegg er det utarbeidet et eget vedlegg for merking av produkter som brukes på dyr.
Miljøkravene fokuserer på de vikigste miljøpåvirkningene som produktene medfører i hele produktets livssyklus og fremmer dessuten en sirkulær økonomi. Det er satt krav til følgende miljøparametre:
- giftighet overfor vannlevende mekanismer for ingrediensene og produktene
- biologisk nedbrytning
- eksludering av en rekke miljø- og helsefarlige stoffer basert på fareklassifisering
- strenge begrensninger på stoffer som kan medføre allergireaksjoner
- begrensning i forpakningen og krav om refill av produkter som selges med pumper eller spray
- bærekraftige råstoffer fra palmeolje, palmekjerneolje og deres derivater
- funksjonstesting av produkter som skal oppfylle påståtte egenskaper (gjelder produkter som såpe, sjampo, solkrem, fluortannpasta, etc.)
Merknader
Rettslige konsekvenser
Innlemmelse av kriteriedokumentene i EØS-avtalen vil ikke få rettslige konsekvenser siden bruk av merket er frivillig. Rettsakten grupperes som "Rettsakter som ikke har konsekvenser for norsk lovgivning".
Økonomiske og administrative konsekvenser
Innlemmelse av kriteriedokumentene vil ikke få økonomiske eller administrative konsekvenser siden bruk av merket er frivillig.
Sakkyndige instansers merknader
Stiftelsen Miljømerking har deltatt aktivt i utviklingen av miljøkravene og støtter vedtaket. Kriteriene er relevante og akseptable og vil kunne bidra til at produktenes miljøpåvirkning reduseres på hele det europeiske markedet. Vedtaket anbefales innlemmet i EØS-avtalen.
Vurdering
Da saken går etter hurtigprosedyren er den ikke forelagt Spesialutvalget for forbrukersaker. Rettsakten er imidlertid forelagt Klima- og miljødepartementet. Rettsakten anses å være EØS-relevant og akseptabel, og anbefales innlemmet i EØS-avtalen.
Status
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-lanedene.