Delegert kommisjonsforordning (EU) 2021/1783 av 2. juli 2021 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 596/2014 med hensyn til tekniske reguleringsstandarder som inneholder en mal for samarbeidsavtaler med tredjeland
Markedsmisbruksforordningen om innsidehandel: utfyllende bestemmelser om dokumentmal for samarbeidsavtaler med tredjeland
Norsk forskrift kunngjort 6.2.2024
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 13.12.2023
- EØS-komitebeslutning 2.2.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.11.2021)
Sammendrag av innhold
Forordningen gir utfyllende bestemmelser til forordning om markedsmisbruk (EU) nr. 596/2014 (MAR).
Forordningen fastsetter en mal for tilsynsmyndighetenes samarbeidsavtaler med tredjeland om utveksling av informasjon og om håndheving av forpliktelser i henhold til MAR i tredjestater. Malen oppstiller krav om hva samarbeidsavtalen skal regulere, blant annet følgende:
• Beskrivelse av den typen assistanse som skal ytes
• Liste opp tilfeller hvor samarbeidsforespørsler kan avslås
• Beskrive regler om hvordan informasjonen som utveksles, kan benyttes
• Beskrivelse av taushetsregler om konfidensialitet for informasjon som avsløres, mottas, utveksles eller overføres.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten må gjennomføres i norsk rett ved inkorporering, det vil si at det i lov eller forskrift tas inn en bestemmelse om at forordningen gjelder som norsk forskrift.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Gjennomføringen av forordningen antas ikke å få administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning for Finanstilsynet eller andre offentlige myndigheter
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for kapitalbevegelser og finansielle tjenester, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Forordningen gir utfyllende bestemmelser til plikter som allerede følger av hovedrettsakten (MAR). Forordningen er EØS-relevant og akseptabel.
Status
Forordningen er vedtatt i EU og trådte i kraft 31.10.21. Reglene er til vurdering av EØS/EFTA-statene for innlemmelse i EØS-avtalen.