Godkjenning av L-histidinmonohydrokloridmonohydrat fremstilt ved fermentering av E. coli NITE SD 00268 som et tilsetningsstoff i fôrvarer til alle dyrearter unntatt fisk
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2021/2080 av 26. november 2021 om godkjenning av L-histidinmonohydrokloridmonohydrat framstilt ved gjæring med Escherichia coli NITE SD 00268 som tilsetjingsstoff i fôr til alle dyreartar bortsett frå fisk
Commission Implementing Regulation (EU) 2021/2080 of 26 November 2021 concerning the authorisation of L-histidine monohydrochloride monohydrate produced by fermentation with Escherichia coli NITE SD 00268 as a feed additive for all animal species except finfish
Norsk forskrift kunngjort 21.6.2022
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 23.6.2022)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder utvidet godkjenning av aminosyren L-histidinmonohydrokloridmonohydrat produsert ved hjelp av en genmodifisert stamme av Escherichia coli (NITE SD 00268). Tilsetningsstoffet er fra før godkjent som ernæringsmessig tilsetningsstoff for fisk og er nå godkjent for alle dyr, samt som sensorisk tilsetningsstoff i fôr for alle dyr. Bakteriestammen oppfyller QPS kriteriene (ikke toksisk eller resistent for antibiotika). EFSA vurderer tilsetningsstoffet som trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. L-histidin er en god aminosyrekilde, men for at det skal være effektivt for drøvtyggere må det beskyttes mot nedbrytning i vom, siden aminosyrer først har effekt hvis de videreføres til tarm for opptak der.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer (fôrtilsetningsstoff-forskriften).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder utvidet godkjenning av aminosyren L-histidinmonohydrokloridmonohydrat produsert ved hjelp av en genmodifisert stamme av Escherichia coli (NITE SD 00268). Tilsetningsstoffet er fra før godkjent som ernæringsmessig tilsetningsstoff for fisk og er nå godkjent for alle dyr, samt som sensorisk tilsetningsstoff i fôr for alle dyr. Bakteriestammen oppfyller QPS kriteriene (ikke toksisk eller resistent for antibiotika). EFSA vurderer tilsetningsstoffet som trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. L-histidin er en god aminosyrekilde, men for at det skal være effektivt for drøvtyggere må det beskyttes mot nedbrytning i vom, siden aminosyrer først har effekt hvis de videreføres til tarm for opptak der.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer (fôrtilsetningsstoff-forskriften).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.