Delegert kommisjonsforordning (EU) 2022/973 av 14. mars 2022 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/1009 ved å fastsette kriterier for agronomisk effektivitet og sikkerhet ved bruk av biprodukter i EU-gjødselvarer
Gjødselforordningen 2019: utfyllende bestemmelser om effektivitets- og sikkerhetskriterier for bruk av biprodukter
Norsk forskrift kunngjort 3.4.2024
Tidligere
- EØS-komitebeslutning 28.4.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
- EØS-komitebeslutningen trer i kraft 21.12.2023 som følge av oppfyllelse av forfatningsrettslige krav av EØS-komitebeslutning om tilknyttet rettsakt.
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 19.9.2022)
Sammendrag av innhold
En EU-gjødselvare kan inneholde biprodukter i henhold til avfallsdirektivet (2008/98/EF). Da EU-gjødselvareforordningen ble vedtatt var ikke kriteriene for disse biproduktene klare, og forordningen innholdt kun informasjon om at slike kriterier skulle fastsettes senere. Denne forordningen fastsetter disse kriteriene.
Biprodukter etter avfallsregelverket utgjør en svært heterogen kategori av stoffer. Disse stoffene har ulike fysiske og kjemiske egenskaper og kan oppnås under ulike produksjonsprosesser.
Det åpnes opp for ammoniumsalter, sulfatsalter, fosfatsalter, elementært svovel, kalsiumkarbonat eller kalsiumoksid eller blandinger av disse. Innhold av organisk karbon (Corg) må ikke være mer enn 0,5 % av tørrstoffet. Videre er det grenseverdier for PAH, PCDD/PCDF, krom og thallium.
Videre forseslås det at det åpne opp for de mest brukte biproduktene i henhold til eksisterende praksis. Disse er moderlut fra reaksjonen av 5(β-metyl-tioetyl)-hydantoin med kaliumkarbonat i metioninproduksjonsprosessen, rester fra mineral- og malmbehandling og rensing, etterdestillasjonslut fra Solvay-prosessen, karbid kalk fra acetylenproduksjon, jernholdig slagg, metallsalter fra malmkonsentratbehandling og metalloverflatebehandling samt humus- og fulvinsyrer fra misfarging av drikkevann.
Aktivitetskonsentrasjonsverdiene for naturlig forekommende radionuklider fra seriene U-238 og Th-232 i en EU-gjødselvare som inneholder restprodukter fra bearbeiding eller rensing av sedimentær fosfatmalm må ikke overstige 1 kBq/kg av produktet.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forutsatt at den nye EU-gjødselvareforordningen blir implementert, vil denne forordningen føre til en endring i forskrift om EU-gjødselvarer.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige negative økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter, næringen og forbrukere utover det som er beskrevet for forordning (EU) 2019/1009.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet vurderer forordningen som EØS-relevant og akseptabel forutsatt at den nye EU-gjødselvareforordningen implementeres.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.