Det europeiske nasjonal- og regionalregnskapssystem (ENS 2010): endringsbestemmelser
EØS-notat offentliggjort 29.2.2024
Tidligere
- Europaparlaments- og rådsforordning publisert i EU-tidende 5.4.2023
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 27.2.2024)
Sammendrag av innhold
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2023/734 endrer europaparlaments- og rådsforordning (EU) 549/2013 om det europeiske systemet for nasjonal- og regionalregnskap og opphever også 11 rettsakter for det tidligere europeiske systemet for nasjonalregnskap (ESA 1995) som ikke lenger er relevante.
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 549/2013 er innlemmet i EØS-avtalen vedlegg XXI (Statistikk). Det samme gjelder for ni av de forordningene som nå oppheves. De to øvrige forordningene som oppheves, er ikke EØS-relevante.
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 549/2013, som etablerte ESA 2010, inneholder et konseptuelt rammeverk (vedlegg A) og et program for rapportering av data til den europeiske statistikkmyndigheten, Eurostat (vedlegg B).
Siden innføringen av ESA 2010 i 2014 har det vært en utvikling i brukernes behov for nasjonalregnskapsdata og i viktige statistiske standarder som den europeiske klassifikasjonen av individuelt konsum etter formål (COICOP). På bakgrunn av dette, har EU vedtatt noen endringer i forordning (EU) 549/2013 som gjennomføres i den nye forordningen (EU) 2023/734.
En sentral endring er at referansene til COICOP i Vedlegg A i forordning (EU) 543/2013 oppdateres til den nye versjonen COICOP 2018. I tillegg blir ordlyden i deler av vedlegget endret for å rette opp tekstlige uoverensstemmelser som har blitt identifisert under innføringen av ESA 2010 i medlemsstatene.
I tillegg endres rapporteringsprogrammet i vedlegg B på enkelte områder for å imøtekomme nye brukerbehov. Blant annet blir statistikk om statsfinanser utvidet og lovgrunnlaget for rapportering av kvartalsvise ikke-finansielle regnskaper for offentlig forvaltning oppdatert. Den nye forordningen inneholder også endringer som forbedrer aktualiteten for noen rapporteringer, styrker konsistensen på tvers av tabeller, innfører lovgrunnlag for frivillig rapportering av statistikk som tidligere har blitt rapportert på basis av gentlemens’ agreements og forbedrer tilgjengelighet på metadata for nasjonalregnskap.
Endringene skal gjelde fra 1. september 2024, med unntak av plikten til å overføre metadata om strukturell informasjon som i hovedsak skal gjelde fra 1. september 2025.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Norge ved Statistisk sentralbyrå har deltatt i arbeidet med utformingen av forordningen. Forordningen vil bli gjennomført i norsk rett i forskrift til statistikkloven.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forordningen har administrative og økonomiske konsekvenser som dekkes innenfor de til enhver tid gjeldende budsjettene til Statistisk sentralbyrå, med eventuell tilleggsfinansiering fra EU-tilskudd eller markedsoppdrag.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Statistisk sentralbyrå som finner den relevant og akseptabel.
Som angitt i vedlegg XXI til EØS-avtalen, er Norge ikke bundet av den regionale inndelingen i forordning (EU) 549/2013 og er også unntatt fra å levere data om «europeiske regnskap», som gitt i kapittel 19 i vedlegg A til forordningen.
Statistisk sentralbyrå vil be om enkelte tilpasninger til rapporteringsforpliktelsene i tabellene i vedlegg B når forordning (EU) 2023/734 blir innlemmet i EØS-avtalen, på samme måte som ble gjort med tilpasninger til forordning (EF) nr. 1392/2007 som blir opphevet av denne forordningen.
Status
Forordningen er til vurdering i EØS/EFTA-landene.