Felleseuropeisk koronasertifikat: forlengelse
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.6.2022)
Sammendrag av innhold
Forordning om å etablere EUs digitale COVID-sertifikat vil bli forlenget med ett år, frem til 30 juni 2023. Utvidelsen av forordningen vil sikre at EU-reisende så vel som de fra tredjeland som er tilknyttet ordningen, kan fortsette å bruke sitt digitale EU-sertifikat for reiser innenfor unionen. Hvis situasjonen tilsier det, kan forordning oppheves tidligere.
I tillegg til forlengelsen vil:
- kommisjonen plikte å levere en detaljert rapport innen 31.12.2022. Denne rapporten kan ledsages av lovforslag for å muliggjøre en ny vurdering av behovet for å oppheve eller vedlikeholde sertifikatet, avhengig av utviklingen i helsesituasjonen;
- vaksinasjonssertifikater skal gjenspeile alle administrerte doser; uavhengig av medlemslandet der vaksinasjonen ble gitt;
- muligheten til å utstede gjenopprettingssertifikat basert på en antigentest;
- utvide autoriserte antigentester som brukes til å kvalifisere for et COVID-19-sertifikat;
- tillate at vaksinasjonssertifikater utstedes til personer som deltar i kliniske studier.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Endring av smittevernloven kapittel 4A. https://lovdata.no/LTI/lov/2022-06-17-55
Økonomiske og administrative konsekvenser
Koronasertifikatet bygger på de eksisterende løsningene på helsenorge.no, og på smittevernregistrene i Folkehelseinstituttet, herunder MSIS (Meldingssystem for smittsomme sykdommer) og SYSVAK (Nasjonalt vaksinasjonsregister). Hjemlene har i seg selv ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.
I forbindelse med Stortingets behandling av Prop.202 S (2020–2021) ble det bevilget 138 mill. kroner til utvikling, drift og forvaltning av koronasertifikat for 2021. Det ble vist til at etableringen av koronasertifikatet vil være midlertidig. I Prop.51 S (2021–2022) ble det bevilget 170 mill. kroner i beredskapskostnader til Folkehelseinstituttet til å håndtere pandemien første halvår, herav håndtering av koronasertifikatet ut juni 2022. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med forslag om bevilgning til koronasertifikat ved behov.
Dersom koronasertifikat tas i bruk som erstatning for mer inngripende smitteverntiltak, kan de samfunnsøkonomisk gevinstene bli betydelige.
Sakkyndige instansers merknader
Vurdering
Forslaget anses som EØS-relevant og akseptabelt.
Prop. 92 L (2021-2022): Prop. 92 L (2021–2022) - regjeringen.no
Innst. 415 L (2021-2022): Innstilling (stortinget.no)
Status
Rådet og Parlamentet kom 13. juni 2022 til en overordnet politisk enighet om å forlege forordningen som hjemler EUs digitale koronasertifikat. COVID-19: Council and European Parliament reach a provisional political agreement to extend the regulation establishing the EU digital COVID certificate - Consilium (europa.eu)