Analysemetoder for påvisning av bestanddeler av animalsk opprinnelse i fôr: endringsbestemmelser
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 8.6.2023)
Sammendrag av innhold
Endringene gjelder vedlegg VI i forordning (EU) 152/2009 om analyse av fôr, som oppdaterer prosedyren for bestemmelsen av animalske bestanddeler i fôrvarer ved hjelp av lysmikroskopimetoden. Bakgrunnen for endringen er at bearbeidet animalsk protein fra insekter nå er blitt tillatt brukt som fôr i akvakultur og til svin og fjørfe. Dette har gjort det nødvendig å oppdatere det aktuelle regelverket for å sikre at det foreligger gode metoder for å teste for rester av bearbeidet animalsk protein fra insekter i fôr. Det er imidlertid bare små oppdateringer i prosedyren.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om fastsettelse av metoder for prøvetaking og analyse i forbindelse med offentlig kontroll av fôrvare, fôranalyseforskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen