Kommisjonsforordning (EU) 2023/2831 av 13. desember 2023 om anvendelse av artikkel 107 og 108 i traktaten om Den europeiske unions virkemåte på bagatellmessig støtte
Terskelverdier for bagatellmessig statsstøtte fra 2024
Norsk forskrift kunngjort 13.11.2024
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 15.12.2023 med pressemelding
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 3.7.2024
- EØS-komitebeslutning 23.9.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 30.5.2024)
Sammendrag av innhold
EU-kommisjonen vedtok 13. desember 2023 forordning (EU) 2023/2831 om bagatellmessig støtte. Den erstatter kommisjonsforordning (EU) nr. 1407/2013 som utløp ved årsskiftet, og innebærer hovedsakelig en videreføring og klargjøring av dagens regler. Den trådte i kraft i EU 1. januar 2024 og skal gjelde til 31. desember 2030.
Forordningen gir støttegivere adgang til å tildele bagatellmessig offentlig støtte uten at dette må notifiseres eller meldes til ESA, såfremt alle vilkårene i forordningen er oppfylt. Den nye forordningen øker maksimalbeløpet for bagatellmessig støtte et foretak fra 200.000 euro til 300.000 euro over en periode på tre år. For offentlig støtte som ikke gis i form av direkte tilskudd eller rentetilskudd, oppstiller forordningen regler for beregning av støtteelementet (bruttosubvensjonsekvivalent). I tillegg inføres “safe harbours” for finansielle formidlere for å forenkle støttetildelinger i form av lån og garantier, slik at det ikke lenger er nødvendig at samtlige fordeler må overføres fra de finansielle formidlere til sluttbrukerne. Forordningen inneholder overgangsbestemmelser som tilsier at reglene skal finne anvendelse på støtte som tildeles før forordningen trer i kraft.
Fra og med 1. januar 2026 forplikter forordningen støttegivere til å registrere bagatellmessig støtte i et sentralt register på nasjonalt eller på EU-nivå for å redusere rapporteringsplikten til bedrifter.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Kommisjonsforordning (EU) nr. 1407/2013 om bagatellmessig støtte, som erstattes av den nye forordningen, er gjennomført i norsk rett i forskrift 2. januar 2023 nr. 2 om unntak fra notifikasjonsplikt for offentlig støtte § 2, vedtatt med hjemmel i lov 4. mars 2022 nr. 7 om nasjonale saksbehandlingsregler i saker om offentlig støtte (støtteprosessloven) § 2.
Det er forventet at EØS-komiteen vil vedta å innlemme den nye forordningen (EU) 2023/2831 i EØS-avtalen i løpet av første halvåret 2024, deretter må den gjennomføres i norsk rett gjennom endring av nevnte forskrift.
Kravet om innrapportering av støttetildelinger under den nye forordningen om bagatellmessig støtte til et nasjonalt register krever endring av forskrift 2. januar 2023 nr. 4 om registrering av offentlig støtte. Forskriften er vedtatt med hjemmel i støtteprosessloven, som inneholder en hjemmel til å innføre en registreringsplikt for opplysninger om bagatellmessig støtte i § 7.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Statlige, regionale og lokale støttegivere vil oppleve at handlingsrommet for å tildele bagatellmessig støtte utvides ved at terskelen for maksimalt støttebeløp økes fra 200.000 til 300.000 euro over en treårsperiode. Beregningsreglene for støtteelementet i støttetildeinger som ikke foretas i form av direkte tilskudd eller rentetilskudd gir økt fleksibilitet.
Kravet om innrapportering av tildelinger av bagatellmessig støtte som innføres fra og med 1. januar 2026 innebærer en økt administrativ byrde sammenlignet med tidligere.
Sakkyndige instansers merknader
Vurdering
Reglene om bagatellmessig støtte åpner for å tildele offentlig støtte opptil 300.000 euro over en treårsperiode på visse vilkår uten at støtten må notifiseres til ESA. Bestemmelsen er et sentralt regelverk på området for offentlig støtte, og faller som et klart utgangspunkt innenfor EØS-avtalens virkeområde.
I tillegg til økt støttebeløp inføres regler for “safe harbours” for finansielle formidlere for å forenkle støttetildelinger i form av lån og garantier, slik at det ikke lenger er nødvendig at samtlige fordeler må overføres fra de finansielle formidlere til sluttbrukerne.
De nye reglene utvider således handlingsrommet for å gi offentlig støtte uten å gjennomføre administrativt krevende notifikasjonsprosesser. Forordningen erstatter dagens regler om bagatellmessig støtte, som utyløp 31. desember 2023. Den inneholder overgangsbestemmelser som tilsier at de nye reglene skal finne anvendelse på støtte som er tildelt før forordningen trer i kraft.
Å ikke inkorporere forordningen, ville innebære at all støtte som ellers ville anses som bagatellmessig støtte må notifiseres. En slik prosess tar som hovedregel minst seks måneder, og er ressurskrevende både for norske myndigheter og for ESA. I tillegg ville dette medføre forskjellige regler i EU og Norge, og dermed forskjelllige betingelser for bedrifter.
Forordningen inneholder nye registrerings- og overvåkingskrav som skal gjelder fra og med 1. januar 2026 og som kan gi økte administrative kostnader for støttegivere. Samtidig kan disse reglene føre til bedre tilgang til informasjon om tildelt bagatellmessig støtte, og dermed forebygge tildeling avulovlig støtte.
Det er tatt en tilpasningstekst i EØS-avtalens vedlegg XV om statsstøtte art. 1ea, bokstav a, om at dagens forordning om bagatellmessig støtte ikke skal gjelde for sektorer som ikke er omfattet av art. 61 til 64 av EØS-avtalen, samt enkelte tilpasninger under bokstav b og c. Forbeholdet og tilpasningene vil måtte opprettholdes for forordning 2023/2831.
Status
Kommmisjonsforordning (EU) 2023/2831 om bagatellmessig støtte trådte i kraft innenfor EU 1. januar 2024.
Det er forventet at EØS-komiteen vil vedta å innlemme den nye forordningen (EU) 2023/2831 i EØS-avtalen i løpet av første halvåret 2024, deretter må den gjennomføres i norsk rett gjennom endring av nevnte forskrift.