Statistisk klassifisering av økonomiske aktiviteter: endringsbestemmelser
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 30.1.2023)
Sammendrag av innhold
NACE-klassifiseringen er en europeisk standard for gruppering av økonomiske aktiviteter som blant annet ligger til grunn for Statistisk sentralbyrås Standard for næringsgruppering. Klassifiseringen danner grunnlag for koding av enheter etter viktigste aktivitet i Statistisk sentralbyrås bedrifts- og foretaksregister og Enhetsregisteret, og er en sentral standard i økonomisk statistikk som gjør det mulig å sammenlikne og analysere statistiske opplysninger nasjonalt, internasjonalt og over tid.
Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1893/2006 etablerte en oppdatert statistisk klassifisering av økonomiske aktiviteter i EØS (heretter kalt «NACE Rev. 2»). Statistikker produsert på grunnlag av NACE-klassifiseringen er sammenlignbare på europeisk og internasjonalt nivå ved at NACE Rev. 2 er direkte knyttet til den internasjonale standarden Industriell klassifisering av alle økonomiske aktiviteter (ISIC) vedtatt av FNs statistiske kommisjon (UNSC).
Formålet med denne delegerte forordningen er å oppdatere NACE-klassifiseringen med nødvendige justeringer i næringsgrupperingene som følge av den teknologiske og økonomiske utviklingen de siste årene og tilpasse NACE Rev. 2 til endringer i den internasjonale ISIC-klassifiseringen.
Den oppdaterte næringsklassifiseringen NACE Rev. 2.1 er listet opp i vedlegget til den delegerte forordningen.
NACE Rev. 2.1 skal som hovedregel tas i bruk for statistikk produsert med referanseperiode fra og med 1. januar 2025. Den delegerte forordningen spesifiserer i artikkel 2 en del unntak fra denne hovedregelen.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Norge ved Statistisk sentralbyrå har deltatt i arbeidet med utformingen av forordningen. Forordningen vil bli gjennomført i norsk rett i forskrift til statistikkloven.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forordningen har administrative og økonomiske konsekvenser som dekkes innenfor Statistisk sentralbyrås til enhver tid gjeldende budsjett, med eventuell tilleggsfinansiering fra EU-tilskudd eller markedsoppdrag.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Statistisk sentralbyrå, som finner den relevant og akseptabel.
Status
Forordningen er til vurdering i EØS/EFTA-landene.