Tilsetningsforordningen: endringsbestemmelser om steviolglykosider (E 960c(i)) og rebaudiosider fremstilt fra stevia
Norsk forskrift kunngjort 5.10.2023
Tidligere:
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 14.6.2023
EØS-komitebeslutning 22.9.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 16.10.2023)
Sammendrag av innhold
Saken gjelder godkjenning av det enzymmodifiserte steviolglykosidet rebaudiosid M og endring av spesifikasjonene til steviolglykosider (E960). Det er utviklet er ny metode for oppkonsentrering av rebaudiosid M. Med to forskjellige produksjonsprosesser, er det behov for å skille vannekstraherte steviolglykosider fra de enzymmodifiserte mht. spesifikasjonene for steviolglykosider (E 960) gitt i (EU) forordning 231/ 2012. Rebaudiosid M har flere glykosider bundet til seg enn f.eks. steviolglykosidene steviosid og rebaudiosid A. Rebaudiosid M er et steviolglykosid som forekommer i små mengder i Steviaplanten/vannekstraktet fra bladene. Rebaudiosid M har en smaksprofil som ligner mer på sukker, og det er derfor ønskelig å produsere mer at dette steviolglykosidet. En måte å øke andelen rebaudiosid M på, er å glykosidere steviolglykosider som steviosid og rebaudiosid A. Etter biokonverteringen gjennomgår rebaudiosid M en serie rense- og isolasjonstrinn for å produsere den endelige rebaudiosid M (≥ 95%). Derfor får enzymatisk biokonvertert rebaudiosid M en egen definisjon i spesifikasjonene som inkludere den nye produksjonsmåten. Enzymatisk biokonvertering innebærer flere enzymatiske prosesser hvor vannekstraherte steviolglykosider blir glykosidert med glukose-enheter fra vanlig sukker. Enzymene som blir benyttet i denne biokonverteringen, er produsert av genetisk modifisert gjær K. Phaffi. Verken levedyktige celler eller DNA fra gjæren K. Phaffi skal være til stede i tilsetningsstoffet. EFSA har risikovurdert den nye produksjonsmetoden for enzymmodifisert rebaudiosid M, og det er ingen økt helserisiko av betydning for de samme foreslåtte bruksområdene og på samme bruksnivåer som steviolglykosider (E 960) har i dag. Benevningene på steviolglykosider (E 960) blir endret slik at de blir i samsvar med spesifikasjonene og benevningen som blir benyttet i «General Standard of Food Additives» (GSFA) i Codex Alimentarius. • E 960 Steviolglykosider blir endret til E 960a steviolglykosider fra Stevia, • Enzymmodifisert rebaudiosid M blir lagt til som E 960c, enzymatisk produserte steviolglykosider. Ingen varianter av steviolglykosider (E960b) er godkjent i vårt regelverk, men steviolglykosidet (960b(i)) som er det genmodifiserte Rebaudiosid A, er godkjent i den «Generelle standarden for tilsetningsstoffer» (GSFA) i Codex.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for hverken myndigheter/næringen/forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vrudert i Spesialutvalget for matområdet der relevante departement og Mattilsynet deltar. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Godkjenning av enzymatiskprodusert Reb M hverken føre økt eksponering eller økt helsemessig risiko.
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.