Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/186 av 27. januar 2023 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2021/2325 med hensyn til anerkjennelse av visse kontrollmyndigheter og kontrollorganer med henblikk på import av økologiske produkter til Unionen
Import av økologiske produkter fra tredjeland: oppdatert liste (vedlegg II) over godkjente tredjeland og kontrollorganer (2023)
Norsk forskrift kunngjort 1.11.2023
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 19.9.2023
- EØS-komitebeslutning 27.10.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 13.10.2023)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer forordning (EU) 2021/2325 vedlegg II som omhandler liste over anerkjente ekvivalente kontrollorgan og kontrollmyndigheter med ansvar for kontroll av økologiske virksomheter og produkter i tredjeland.
Det er gjennomført endringer i listen over ekvivalente kontrollmyndigheter og kontrollorgan, og omfatter endringer i geografisk virkeområde for kontrollorgan. Det er et kontrollorgan som ønsker å tilbaketrekke sin godkjenning for enkelte produktkategorier i visse tredjeland, og et kontrollorgan som tilbaketrekker sin godkjenning for alle tredjeland. Et annet kontrollorgan (LETIS S.A) mister sin anerkjenning og blir trukket fra listen. Hovedårsaken er mangelfull årlig rapportering og oppfølging av notifiseringer i OFIS, og at de ikke har et tilfredsstillende kontrollsystem og ikke har gjennomført tilfredsstillende korrigerende tiltak.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten vil bli gjennomført som en endringsforskrift til forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter, akvakulturprodukter, næringsmidler og fôr (økologiforskriften).
Endringsforskriften endrer § 4 bokstav f i økologiforskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Nye regler som gjennomføres ved forordning (EU) 2023/186 vurderes til ikke å medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av vesentlig betydning for norske virksomheter eller myndigheter. Det er generelt et behov for regelmessige oppdateringer av liste over ekvivalente tredjeland og kontrollorgan. Det er Europa kommisjonen sitt hovedansvar å overvåke kontrollorgan og vurdere hvilke kontrollorgan som ikke lenger er anerkjente for å sertifisere økologiske virksomheter i tredjeland. Kontrollorgan som er slettet fra listen har alvorlige svakheter i kontrollsystemet, og endringen er nødvendig for å ivareta integriteten til økologiske produkter som importeres til EØS-området.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet, der relevante departement og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.