Tilsetningsforordningen: endringsbestemmelser om glukosylerte steviolglykosider
Norsk forskrift kunngjort 5.10.2023
Tidligere:
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 21.6.2023
EØS-komitebeslutning 22.9.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 16.10.2023)
Sammendrag av innhold
Godkjenning av en variant av steviolglykosider
Glykosylerte steviolglykosider (GSG) er søtstoff som er et alternativ til de andre steviolglykosidene som allerede blir benyttet i samme næringsmiddelkategorier og med samme grenseverdi.
GSG blir fremstilt ved enzymatisk biokonvertering, dvs. at det blir bundet flere glukosemolekyper til steviosidet ved hjelp av et enzym. EFSA gjennomførte en risikovurdering av enzymet, samtidig som de vurderte det glykosylerte søtstoffet, fordi dette enzymet også brukes til produksjon av aromaer. De konkluderer med at metabolismen av GSG tilsvarer de allerede godkjente steviolglykosidene, og de toksikologiske dataene som tidligere er vurdert for steviolglykosider (E 960a) understøtter derfor GSGs trygghet som tilsetningsstoff.
Glykosylerte steviolglykosider blir omfattet av spesifikasjonen for (E 960a) steviolglykosider. Grenseverdien for steviolglykosider uttrykkes i steviolekvivalenter (SE), og det er derfor ikke behov for å endre mengdene for glykosylerte steviolglykosider selv om dette stoffet er mindre søtt enn andre steviolglykosider. Steviolekvivalenten er betydelig lavere for GSG-blandingen enn for de andre steviosidene, f.eks. Reb A.
GSG bidrar med samme mengde SE som de andre steviolglykosidene, dessuten er det ikke gitt at GSG er i stand til å gi samme intensitet av sødme som Reb M eller Reb D for lignende SE-bidrag, men sødmekvaliteten (reduksjon av ettersmak, bitterhet, etc.) forbedres ved bruk av GSG.
Spesifikasjonene for E 960 steviolglykosider blir endret ved at det blir introdusert ny gruppe, E 960 C. Denne gruppen vil bestå av en blanding av tre enzymmodifiserte steviolglykosider. Ved merking skal disse nye stoffene merkes enten som E 960C eller som «enzymatisk produserte steviolglykosider». E 960 C kan bli benyttet i alle næringsmiddelkategorier og mengder som E 960 steviolglykosider.
SGS reduserer ettersmak, bitterhet, osv. fordi smaken ligner mer på sukkersmaken uten at det blir økt eksponering av steviolglykosider. Dette vil kunne gi mer smakelig produkter uten at eksponeringen av steviolglykosider øker, og dermed ingen økt helsemessig risiko.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for hverken myndigheter/næringen/forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
SGS reduserer ettersmak, bitterhet, osv. fordi smaken ligner mer på sukkersmaken uten at det blir økt eksponering av steviolglykosider. Dette vil kunne gi mer smakelig produkter uten at eksponeringen av steviolglykosider øker, og dermed ingen økt helsemessig risiko.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.