Godkjenning av mycelpulver fra soppen Antrodia camphorata som ny mat
Norsk forskrift kunngjort 12.10.2023
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 14.6.2023
- EØS-komitebeslutning 22.9.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 2.6.2023)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner mycelpulver fra soppen Antrodia camphorata i kosttilskudd til den generelle befolkningen, unntatt spedbarn, barn og unge under 14 år.
EFSA konkluderte i en risikovurdering vedtatt 18. mai 2022 med at ny mat-ingrediensen ikke er helsemessig trygg for personer yngre enn 14 år ved bruksvilkårene som var foreslått i søknaden. For personer over 14 år er ingrediensen helsemessig trygg ved angitte bruksvilkår.
Ved rettsakten føres ny mat-ingrediensen opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), med angitte bruksvilkår og krav til lovbestemt betegnelse. Det er gitt krav om at kosttilskudd som inneholder ny mat-ingrediensen skal merkes med at de ikke skal brukes av personer under 14 år. Spesifikasjoner er angitt i vedlegg 2 til unionslisten.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabelt
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.