Syltetøydirektivet
Rådsdirektiv 2001/113/EF av 20. desember 2001 om syltetøy, fruktgelé, marmelade og kastanjepuré beregnet på konsum
Council Directive 2001/113/EC of 20 December 2001 relating to fruit jams, jellies and marmalades and sweetened chestnut purée intended for human consumption
Norsk forskrift kunngjort 15.7.2003
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra rådsdirektivet, norsk utgave)
1) Visse vertikale direktiver på næringsmiddelområdet bør forenkles for å ta hensyn bare til de grunnleggende krav som produktene omfattet av nevnte direktiver må oppfylle for at de skal kunne omsettes fritt på det indre marked, i samsvar med konklusjonene fra Det europeiske råds møte i Edinburgh 11. og 12. desember 1992, bekreftet ved konklusjonene fra Det europeiske råds møte i Brussel 10. og 11. desember 1993.
2) Begrunnelsen for rådsdirektiv 79/693/EØF av 24. juli 1979 om tilnærming av medlemsstatenes lovgivning om syltetøy, fruktgelé, marmelade og kastanjepuré var at forskjellene mellom nasjonale lovgivninger om disse produktene kunne skape vilkår for illojal konkurranse som kunne villede forbrukerne og dermed ha direkte innvirkning på det felles markeds opprettelse og virkemåte.
3) Formålet med direktiv 79/693/EØF var derfor å fastsette definisjoner og felles regler for de berørte produktenes sammensetning, produksjonsforhold og merking, for å sikre fri omsetning av dem innenfor Fellesskapet.
4) Direktiv 79/693/EØF bør tilpasses Fellesskapets alminnelige næringsmiddelregelverk, særlig regelverket for merking, fargestoffer, søtstoffer og andre godkjente tilsetningsstoffer, og bør av klarhetshensyn omarbeides slik at reglene for produksjons- og markedsføringsvilkår for syltetøy, fruktgelé, marmelade og kastanjepuré beregnet på konsum blir mer tilgjengelige.
5) De alminnelige reglene for merking av næringsmidler fastsatt i europaparlaments- og rådsdirektiv 2000/13/EF bør få anvendelse på visse vilkår.
6) For å ta hensyn til eksisterende nasjonale tradisjoner for framstilling av syltetøy, fruktgelé, marmelade og kastanjepuré er det nødvendig å opprettholde eksisterende nasjonale bestemmelser som tillater markedsføring av slike produkter med et lavere sukkerinnhold.
7) I samsvar med nærhetsprinsippet og forholdsmessighetsprinsippet fastsatt i traktatens artikkel 5 kan målet om å fastsette felles definisjoner og regler for de berørte produktene og å tilpasse bestemmelsene til Fellesskapets alminnelige næringsmiddelregelverk ikke i tilstrekkelig grad nås av medlemsstatene, og de kan derfor på grunn av dette direktivs art nås bedre av Fellesskapet. Dette direktiv går ikke lenger enn det som er nødvendig for å nå nevnte mål.
8) De tiltak som er nødvendige for å gjennomføre dette direktiv, bør vedtas i samsvar med rådsbeslutning 1999/468/EF av 28. juni 1999 om fastsettelse av nærmere regler for utøvelsen av den gjennomføringsmyndighet som er tillagt Kommisjonen.
9) For å unngå at det skapes nye hindringer for det frie varebyttet, bør medlemsstatene ikke vedta nasjonale bestemmelser for de berørte produktene som ikke er fastsatt i dette direktiv
1) Visse vertikale direktiver på næringsmiddelområdet bør forenkles for å ta hensyn bare til de grunnleggende krav som produktene omfattet av nevnte direktiver må oppfylle for at de skal kunne omsettes fritt på det indre marked, i samsvar med konklusjonene fra Det europeiske råds møte i Edinburgh 11. og 12. desember 1992, bekreftet ved konklusjonene fra Det europeiske råds møte i Brussel 10. og 11. desember 1993.
2) Begrunnelsen for rådsdirektiv 79/693/EØF av 24. juli 1979 om tilnærming av medlemsstatenes lovgivning om syltetøy, fruktgelé, marmelade og kastanjepuré var at forskjellene mellom nasjonale lovgivninger om disse produktene kunne skape vilkår for illojal konkurranse som kunne villede forbrukerne og dermed ha direkte innvirkning på det felles markeds opprettelse og virkemåte.
3) Formålet med direktiv 79/693/EØF var derfor å fastsette definisjoner og felles regler for de berørte produktenes sammensetning, produksjonsforhold og merking, for å sikre fri omsetning av dem innenfor Fellesskapet.
4) Direktiv 79/693/EØF bør tilpasses Fellesskapets alminnelige næringsmiddelregelverk, særlig regelverket for merking, fargestoffer, søtstoffer og andre godkjente tilsetningsstoffer, og bør av klarhetshensyn omarbeides slik at reglene for produksjons- og markedsføringsvilkår for syltetøy, fruktgelé, marmelade og kastanjepuré beregnet på konsum blir mer tilgjengelige.
5) De alminnelige reglene for merking av næringsmidler fastsatt i europaparlaments- og rådsdirektiv 2000/13/EF bør få anvendelse på visse vilkår.
6) For å ta hensyn til eksisterende nasjonale tradisjoner for framstilling av syltetøy, fruktgelé, marmelade og kastanjepuré er det nødvendig å opprettholde eksisterende nasjonale bestemmelser som tillater markedsføring av slike produkter med et lavere sukkerinnhold.
7) I samsvar med nærhetsprinsippet og forholdsmessighetsprinsippet fastsatt i traktatens artikkel 5 kan målet om å fastsette felles definisjoner og regler for de berørte produktene og å tilpasse bestemmelsene til Fellesskapets alminnelige næringsmiddelregelverk ikke i tilstrekkelig grad nås av medlemsstatene, og de kan derfor på grunn av dette direktivs art nås bedre av Fellesskapet. Dette direktiv går ikke lenger enn det som er nødvendig for å nå nevnte mål.
8) De tiltak som er nødvendige for å gjennomføre dette direktiv, bør vedtas i samsvar med rådsbeslutning 1999/468/EF av 28. juni 1999 om fastsettelse av nærmere regler for utøvelsen av den gjennomføringsmyndighet som er tillagt Kommisjonen.
9) For å unngå at det skapes nye hindringer for det frie varebyttet, bør medlemsstatene ikke vedta nasjonale bestemmelser for de berørte produktene som ikke er fastsatt i dette direktiv