Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2024/869 av 13. mars 2024 om endring av europaparlaments- og rådsdirektiv 2004/37/EF og rådsdirektiv 98/24/EF med hensyn til grenseverdier for bly og uorganiske blyforbindelser og for diisocyanater
Vern av arbeidstakere mot eksponering for kjemiske og kreftfremkallende stoffer: grenseverdier for bly og uorganiske blyforbindelser og for diisocyanater
Europaparlaments- og rådsdirektiv publisert i EU-tidende 19.3.2024
Tidligere
- Foreløpig holdning (forhandlingsmandat) vedtatt av Rådet 12.6.2023
- Kompromiss fremforhandlet av representanter fra Europaparlamentet og Rådet 14.11.2023
- Europaparlamentets plenumsbehandling 7.2.2024 med pressemelding
- Rådsbehandling 26.2.2024 (enighet med Europaparlamentet; endelig vedtak) med pressemelding
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.6.2024)
Sammendrag av innhold
Direktivet fastsetter ny grenseverdi for bly og dets uorganiske blyforbindelser og innfører ny grenseverdi for diisocyanater i pustesonen til arbeidstaker. Det fastsetter videre at det for diisocyanater innføres korttidsverdi og merknader om hudopptak samt at stoffet er hud- og luftveis- sensibiliserende.
Formålet med direktivet er å styrke beskyttelsen av arbeidstakere mot eksponering for de overnevnte stoffene og dermed begrense risikoen for utvikling av sykdom og skade som f.eks allergisk astma, redusert fertilitet, spontanaborter eller fødselsskader.
De nye grenseverdiene foreslås innført ved å endre gjeldende grenseverdier i direktiv 98/24/EF om vern av arbeidstakernes helse og sikkerhet mot risiko i forbindelse med kjemiske agens på arbeidsplassen (kjemiske-agens-direktivet) og direktiv 2004/37/EFom vern av arbeidstakere mot risiko ved å være utsatt for kreftfremkallende, arvestoff- eller forplantningsskadelige stoffer i arbeidet (karsinogen-mutagen-reproduksjonstoksisk direktivet).
Direktivets innhold
Direktivet fastsetter i artikkel 1 en grenseverdi på 6 µg/m³ for og en korttidsverdi på 12 µg/m³ for diisocyanater. Det innføres merknader om hudopptak samt at stoffet er hud- og luftveis- sensibiliserende. Endringene gjennomføres ved en endring i bilag I til direktiv 98/24/EF.
Artikkel 2 endrer grenseverdi for luftforurensning i arbeidsmiljøet for bly og uorganiske blyforbindelser fra 0,15 til 0,03 mg/m3 og reduserer biologisk grenseverdien for blyinnhold i blodet fra 70 til 15 μg/100 ml. Endringene gjennomføres ved en endring i bilag III og IIIa i direktiv 2004/37/EF.
For diisocyanater fastsettes en overgangsperiode med grenseverdi på 10 µg/m³ og en korttidsverdi på 20 µg/m³ fram til 31. desember 2028. For blyinnhold i blod fastsettes en overgangsperiode med grenseverdi på 30 µg/100 ml fram til 31. desember 2028.
Direktivet fastsetter videre krav om regelmessige helsekontroller der biologisk grenseverdi overstiger angitte referanseverdier i bilag III a til direktiv 2004/37/EF
Direktivet anbefaler at konsentrasjon av bly i blod hos kvinner i fertil alder ikke overstiger nasjonale referanseverdier for den generelle befolkning, eller at konsentrasjonen ikke overstiger 4,5 µg/100ml der det ikke er fastsatt nasjonale referanseverdier.
Direktivet utvider videre direktiv 2004/37/EF sin definisjon av mutagene stoffer ved at stoffer, blandinger eller prosesser omhandlet i direktivets bilag I omfattes.
Hjemmel: Traktaten om Den europeiske Unions virkemåte artikkel 153
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av direktivet vil ikke medføre endring i arbeidsmiljøloven, men vil medføre endring i arbeidsmiljøforskriftene.
Gjeldende grenseverdier for forurensning i arbeidsatmosfæren er i norsk rett fastsatt i vedlegg I til forskrift om tiltaks- og grenseverdier. Vedlegg I må endre grenseverdi for nedenfornevnte stoffer.
Gjeldende definisjon av mutagene stoffer er fastsatt i forskrift om utførelse av arbeid § 1-4. Definisjon må endres i henhold til utvidelse av definisjon i direktivet
Bly og uorganiske blyforbindelser
Gjeldende grenseverdi for bly og uorganiske blyforbindelser er i norsk rett 0,05 mg/m3 med anmerkning G og R. Direktivendringen medfører et behov for å senke grenseverdi til 0,03 mg/m3. Gjeldende biologisk grenseverdi for blyinnhold i blod følger av forskrift om tiltaks- og grenseverdier § 5-2 og er fastsatt til 0,5 μmol/l per liter blod for kvinner i fertil alder og 1,5 μmol/l per liter blod for øvrige arbeidstakere. Direktivkrav på 15 μg bly/100 ml tilsvarer 0,72 μmol/l per liter omregnet til konsentrasjonsangivelse brukt i forskrift. Gjeldende biologisk grenseverdi for blyinnhold i blod er i nasjonal rett lavere enn direktivkrav for kvinner i fertil alder, men høyere enn direktivkrav for øvrige arbeidstakere. Direktivendring medfører behov for å redusere biologisk grenseverdi for blyinnhold i blod for øvrige arbeidstakere. Krav til regelmessig helsekontroll av arbeidstakere som skal arbeide med bly og blyforbindelser kreves i nasjonal rett uavhengig av overskridelse av oppgitte referanseverdier av blyinnhold i blod.
Hva gjelder direktivets anbefaling om konsentrasjon av bly i blod hos kvinner i fertil alder er denne lavere enn gjeldende nasjonal rett.
Diisocyanater
Diisocyanater er en stoffgruppe som omfatter flere ulike stoffer med ulik vekt. Gjeldende grenseverdi for samtlige diisocyanater er 0,005 ppm med en korttidsverdi på 0,01 ppm.Stoffene er gitt anmerkning A (Kjemikalier som skal betraktes som at de fremkaller allergi eller annen overfølsomhet i øynene eller luftveier, eller som skal betraktes som at de fremkaller allergi ved hudkontakt.), samt A og K (Kjemikalier betraktes som kreftfremkallende) for 2,4-toluendiisocyanat og 2,6-toluendiisocyanat. Omregning fra mg/m3 til ppm er ulik for hvert enkelt stoff da dette avhenger av stoffets vekt. Omregnet til direktivets konsentrasjonsangivelse er norsk rett mindre restriktiv enn direktivverdi for samtlige diisocyanater. Direktivendringen medfører følgelig behov for å redusere grenseverdi og korttidsverdi for diisocyanater samt innføre merknader om hudopptak samt at stoffet er hud- og luftveis- sensibiliserende.
[Tabell utelatt på Europalov, se EØS-notatbasen)
Økonomiske og administrative konsekvenser
Under vurdering
Sakkyndige instansers merknader
Vurdering
Arbeidstilsynet har vurdert direktivet og anser det som relevant og akseptabelt
Status
Direktivet ble vedtatt 13. mars 2024 og trådte i kraft 8. april 2024.