Referansemetadata og kvalitetsrapporter til det europeiske statistiske system
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 9.5.2023)
Sammendrag av innhold
Kommisjonsrekommandasjon (EU) 2023/397 anbefaler medlemslandene i det europeiske statistikksystemet å sikre at deres nasjonale statistikkmyndigheter bruker konseptene som er vedtatt i den siste versjonen av den europeiske standarden for referansemetadata og kvalitetsrapporter: Single Integrated Metadata Structure (SIMS). Dette er et viktig redskap for å fremme harmoniserte beskrivelser av innhold og kvalitet i offisiell europeisk statistikk.
Det er opp til hvert medlemsland å velge den tilnærmingen som er best egnet for å sikre gjennomføring av anbefalingen. Medlemslandene oppfordres til å bruke den støtten som er tilgjengelig i det europeiske statistikksystemet i dette arbeidet.
De nasjonale statistikkmyndighetene oppfordres også til å informere EU-kommisjonen (Eurostat) om tiltakene som er gjennomført for å ta i bruk SIMS og graden av gjennomføring, innen 1. januar 2024. Deretter er det ønskelig at denne informasjonen oppdateres regelmessig.
Kommisjonsrekommandasjon (EU) 2023/397 erstatter rekommandasjon 2009/498/EF om referansemetadata for det europeiske statistikksystemet som er innlemmet i EØS-avtalen vedlegg XXI Statistikk.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Norge ved Statistisk sentralbyrå har deltatt i arbeidet med utformingen av rekommandasjonen. Rekommandasjonen er vedtatt av EU-kommisjonen. Dette er en ikke-bindende rettsakt som henstiller landene til å etterleve rettsaktens innhold. Det foreligger ingen forpliktelse til å innlemme rettsakten i EØS-avtalen, men det anbefales at dette gjøres blant annet fordi rettsaken erstatter en tidligere rekommandasjon som er innlemmet i EØS-avtalen. I tillegg vurderes rekommandasjonen å være et viktig redskap for å fremme harmoniserte beskrivelser av innhold og kvalitet i offisiell europeisk statistikk.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rekommandasjonen har administrative og økonomiske konsekvenser som dekkes innenfor Statistisk sentralbyrås til enhver tid gjeldende budsjett, med eventuell tilleggsfinansiering fra EU-tilskudd eller markedsoppdrag.
Sakkyndige instansers merknader
Rekommandasjonen har vært vurdert av Statistisk sentralbyrå, som finner den relevant og akseptabel.
Status
Rekommandasjonen er til vurdering i EØS/EFTA-landene.